Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Aspir »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


'Aspir, hem gıda hem enerji sektöründe kullanılan önemli bir bitki'

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Mucur ilçesine bağlı Şatıroğlu Mahallesi'nde 'Aspir Tarla Günü' etkinliği düzenlendi. Kırşehir Valisi Çakacak, Kırşehir'de 12 bin 300 dekar alanda ekilen aspir tarımının yaygınlaştırılması için tarla günü yaptıklarını söyledi. Kırşehir il genelinde 12 bin 300 dekar alanda aspir ekiminin yapıldığını belirten Çakacak, amaçlarının aspir üretiminin daha da yaygınlaştırmak olduğunu da söyledi.

Aspir Etkinliğine Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Kenan Şahin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, İlçe ziraat odası başkanları teknik personelleri ve çok sayıda çiftçi katıldı. Vali Çakacak, konuşmasında, Türkiye'nin, enerji konusunda maalesef dışarıya bağımlı durumda olduğunu hatırlatarak, "Artan enerji ihtiyacına paralel olarak ülkemizin enerji ithalatı da her geçen gün artıyor. Bu bağımlılığın azaltılması için de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz şart. Enerji ve yağ açığının giderilmesi ise ancak tarımsal üretimin arttırılmasıyla mümkündür. Bu yolla hem enerji ihtiyacımızı karşılayabilir hem de cari açığımızı kapatabiliriz. Sadece nadasa bırakılan alanlara aspir ekilmesiyle 50 bin ton yağ, 150 bin ton aspir üretimi elde edebiliriz." dedi.

Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem de geçen yıl 45 bin 500 ton olan aspir üretiminin, bu yıl 76 bin tona çıkacağını belirterek, "Önümüzdeki sene ise 150 bin tona çıkacağını ümit ediyoruz." diye konuştu. Kırşehir genelinde, bu yıl aspirde verimli bir hasat beklediklerini ifade eden Akınerdem, aspirin hem gıda hem de enerji sektöründe kullanılan önemli bir bitki olduğunu vurguladı.

Aspir üretiminin Türkiye için önemine değinen Akınerdem, şöyle konuştu: "Bizim yağ açığımız var, bunun parasal karşılığı 4,5 milyar dolar. Enerji açığımızın karşılığı ise 60 milyar dolar. Peki bizim bunu karşılayacak hiç mi gücümüz yok? Bizim ülke olarak 5 milyon hektar boş alanımız var. 5 milyon hektar tüm Macaristan'ın toprak alanından yüzde 25 daha fazla. Bunlar boş, her sene ekilmiyor. Çünkü yağışlar az. Yeraltı kaynakları ise sınırlı. Özellikle bu bölgede bulunan Kızılırmak arpayı mı sulasın, mısırı mı sulasın, şeker pancarını mı sulasın? Onun için su olmayan yerde aspire yönelmemiz gerekiyor."
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: aspir
Link: 'Aspir, hem gıda hem enerji sektöründe kullanılan önemli bir bitki'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız