Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Buğday, Arpa  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 IcerikbannerUrl


Antalya buğdayını arıyor

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi'nin talebi üzerine, Antalya yöresine en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla sektörel çalışma toplantısı düzenlendi.

ATB toplantı salonunda, ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül başkanlığında yapılan toplantıya, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, hububat meslek komitesi üyeleri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Antalya Ajans Amirliği, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği ile özel sektör temsilcileri katıldı.
 
TÜRKİYE’DE BÖLGELERE GÖRE TOHUM BELİRLENMELİ
 
ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Antalya ve çevresinin toprak yapısı ve iklim çeşidi fazla olan bir bölge olduğunu belirterek, bölgede ekimi yapılacak buğday tohumuyla ilgili çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
 
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Akar da, doğru buğday tohumuyla ilgili çalışmaların dünyada yapıldığını belirterek, Türkiye'de de bölgelere göre tohum belirlenip üretiminin yapılması gerektiğini kaydetti. Akar, Trakya'da ekilen buğday tohumunun Diyarbakır'da ekildiğini, iklim şartları birbirine uymayan bölgelerde aynı tohumun ekimi yapıldığını belirterek, bunun verim ve kalitede istenen ürüne ulaşamamaya neden olduğunu söyledi. Akar, "Bu ülkede çiftçilik yapmak zorlaştı, çiftçi ne ekeceğini bilmiyor" dedi.
 
VERİM ALAMIYORUZ
 
ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Ali Gök, Antalya'da ekilen buğday çeşitlerinin hepsinin yayla kesimine uygun olduğunu belirterek, "Sahil kesimine uygun buğday çeşidini bulamıyoruz, bu nedenle üretim ve kalitede azalma var. İstediğimiz verimi alamıyoruz. Aksu, Serik ve Manavgat sahilinde daha iyi üretime yönelik buğday tohumu istiyoruz" dedi.
 
EN KALİTELİ BUĞDAY ANADOLU'DA ÜRETİLMELİ
 
Nar Un Fabrikası yetkilisi Cem Oğuz Kırtız, dünyada ilk tarımın Urfa Göbeklitepe'de yapıldığını belirterek, buğdayın ana vatanı Anadolu olduğunu, en kaliteli buğdayın da bu topraklardan alınması gerektiğini kaydetti. Buğdayın tonunun Türkiye'de 220 dolara mal edildiğini, Rusya'da 67 dolara mal edildiğine dikkat çeken Kırtız, üretim maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti.
 
DENEME ÜRETİMİ YAPILACAK
 
Katılımcılar, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın bölgeye uygun verimli ve kaliteli buğday üretimi için tohum çeşitlerinin belirlenmesi için destek olmasını istedi. Toplantıda, BATEM arazileri, Manavgat ve Korkuteli ilçelerinde 1’er dönümlük alanlarda deneme parsellerinin oluşturulması kararlaştırılırken, denemelerde buğday üretiminde 22 farklı buğday çeşidi kullanılmasına karar verildi.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
15.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: antalya, Antalya Ticaret Borsası, Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi
Link: Antalya buğdayını arıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız