Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Pirinç  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Un ve nişasta sanayi
 Yem Sanayi
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Pirinçte büyük oyuna dikkat!

İthal edilen pirincin içine farklı cins pirinçler katılarak piyasaya sürülüyor. Çıkarcılar hem tüketiciyi kandırıyor, hem de damak tadını bozuyor.

Son dönemde bakliyat ve hububat sektöründeki gelişmeleri değerlendiren Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı M. Tevfik Dinçer’den tüketiciye önemli uyarı. İthal edilen pirincin içine farklı cins pirinçler katılarak piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Dinçer, tat, kalite ve fiyat olarak tüketicinin bu oyuna gelmemesini istedi.

Piyasa fiyatları le ilgili Gıdavitrini’ne açıklamalarda bulunan Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tevfik Dinçer, pirinç ve kuru fasulye fiyatının normal seyrini bulduğunu ve kırmızı mercimekte artışın söz konusu olduğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı M. Tevfik Dinçer, bakliyat pazarında üretim, satış ve tüketim denklemi bulunduğunu fiyatların arz-talep dengesine göre belirlendiğini söyledi.

Özellikle fasulyede yaşanan anormal fiyat artışının Arjantin kaynaklı olduğunu ifade eden Dinçer, şimdilerde kırmızı mercimek fiyatlarında benzer bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Dinçer, ithal mercimekte yaşanan fiyat artışının, en büyük ihracatçı Kanada’nın arz sıkıntısından kaynaklandığını söyledi.Tüketici adına bu tip fiyat artışlarının kendilerini üzdüğünü anlatan Tevfik Dinçer, büyük tüccarların bu konuda tekel oluşturduğunu ve piyasayı yönlendirdiğini iddia etti.
 




DAMAK ZEVKİNİ TAHRİP EDİYORLAR

Osmancık çeltiğinde yaşanan verim kaybı ve fiyat dengesizliğinin pirinç ithalatını tetiklediğine dikkat çeken Dinçer, “Uzakdoğu’dan ithal edilen pirinç türleri, lezzet ve koku itibarı ile Türk tüketicilerinin damak zevkine uygun değil.
 
Önceki yıllarda ithal edilen pirinç türlerinin ülkemiz tüketicileri tarafından kabul görmemesini dikkate alan bazı uyanıklar, ithal edilen pirinci ülkemizde yetişen pirinçle harmanlayarak hem tüketiciyi kandırıyor, hem de yerel damak zevkinin tahrib olmasına yol açıyor.” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.Türkiye’ye has ürünlerin korunmasının bir sosyal sorumluluk görevi olduğunu ifade eden Dinçer, şunları söyledi:
 
“Bugün de yeni sezona, yani harmana kadar mal yetmeyebileceği endişesi ile maalesef üreticilerimizden bazıları yetiştirdiğimiz nadide pirinç türlerini, başka türlerle karıştırarak piyasalara sürmektedir. Dolayısı ile bu durum tüketicilerimizin damak zevkini olumsuz etkilemektedir. Ülkemizde yetişen bu nadide ürünlerin, kendine has lezzet ve kalitesini korumak bir sosyal sorumluluktur.
Bu sorumluluk da sadece tarım il müdürlüklerimize ait değildir. Bu sorumluluk, çiftçiden ithalatçıya, tüccardan perakendeciye, aracıdan tüketiciye kadar herkesin omuzlarındadır.”
 
PİRİNÇ SANAYİCİSİ NE YAPMALI?
 
Sektördeki pirinç sanayicileri; pirinç kodeksine uygun üretim, ürün çeşitlerinin karışmaması, ürün etiketleme bilgileri, ürün ilaçlama, uygun koşullarda depolama ve kayıtdışı sevkiyat gibi konularda azami özeni göstermeliler.
 
Sektördeki paket bakliyat sanayicileri ve bu işin ticaretini yapan firmaların da bu gibi konularda hassasiyet göstermesi ile kaliteli ürünlerin tüketicilerimize ulaştırılmasında yardımcı olunmalıdır.
 
PERAKENDECİ NE YAPMALI?
 
Perakende sektörü, satın alma sürecinde önceliği kaliteli ürünün satın alınmasına vermelidir. Satın aldığı ürünlerin, hijyenik şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmelidir. Ürünlerin üretim sertifikaları veya işletme kayıt belgesine sahip olup olmadığına dikkat etmelidir. Tercih ettiği kaliteli ürünü, en uygun şartlarda tüketicisine sunmalıdır. Satınalma birimlerinin, satın aldığı ürünler konusunda ilgili sektör derneklerinden veya tedarikçi firmalarından, ürünler konusunda eğitim almaları sağlanmalıdır.
 
TÜKETİCİ NE YAPMALI?
 
Öncelikle güvendiği markaların ürünlerini tüketmeli. Tabii ki, açık ürün yerine, paketlenmiş ürünleri tercih etmelidir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: pirinç
Link: Pirinçte büyük oyuna dikkat!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız