Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Pirinç  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Un ve nişasta sanayi
 Yem Sanayi
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Pirinç çiftçilerin umudu oldu

Bitlis'in Güroymak ilçesinde bu yıl 5 çiftçinin girişimiyle 25 dönümde yapılan pirinç üretiminde istenilen verim elde edildi.



Güroymak Kaymakamlığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yürütülen proje kapsamında, önümüzdeki yıl daha fazla alanda pirinç ekilerek ekonomiye katkı sağlanacak.

Çiftçilerce tütün ve şeker pancarına alternatif olarak ilçede bu yıl deneme amaçlı 25 dönüm alanda hamzadere, nembo ve efe türü pirinç ekildi.

Güroymak Kaymakamlığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yürütülen proje kapsamında, önümüzdeki yıl daha fazla alanda pirinç ekimi yapılarak ekonomiye girdi sağlanması planlanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sedat Özgül yaptığı açıklamada, bu yıl 25 dönüm alanda yaptıkları çeltik üretiminden verim aldıklarını söyledi.

Önümüzdeki yıl ilçeye bağlı sulak alanlardaki köylerde 5 bin dönüm alanda pirinç ekimi yapmayı planladıklarını ifade eden Özgül, şöyle devam etti:

"İlçemizde 60 yıl öncesinde çeltik üretiliyormuş ancak çeltik, sivrisinekleri bünyesinde barındırdığı ve sıtma hastalığına sebebiyet verdiği için insanlar ekimini bırakmış. Çünkü o günün sağlık koşulları, bu hastalıkların tedavisine elvermiyormuş ancak biz tekrar çeltik üretimini başlattık. Daha önceden tütün ekimi yapılıyordu. Tekelin kapatılmasının ardından tütün para etmedi. Ardından şeker pancarı üretimine başlandı. Buna da kota getirilince çiftçiler mağdur oldu. Bu ürünlere alternatif olarak çeltik ektik. Başarılı bir denememiz oldu.”



Kaymakam Çağlayan Kaya’nın bu konuda kendilerine destek olduğunu belirten Özgül, 5 çiftçiyle 25 dönüm alanda çeltik üretimini başlattıklarını, pirinçte istenilen verimin alınması durumunda daha fazla alanda ekim yapacaklarını ifade etti. Özgül, şu an için istedikleri verimi aldıklarını ve önümüzdeki yıl en az 5 bin dönüm pirinç ekmeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Pirinç veriminin, buğday ve baklagillerden daha fazla olduğunu bildiren Özgül, bir dönümden 650 kilogram çeltik almayı planladıklarını belirtti.

Pirinç üretiminin çiftçilere ekonomik alanda önemli bir gelir sağlayacağını, çeltiğin sulak ve batak alanlarda yetiştirildiğini dile getiren Özgül, bu nedenle Güroymak'ın Özkavak, Değirmen, Kavunlu, Gölbaşı köyleri ile merkezdeki bazı yerlerde suyun fazla olmasından dolayı çeltik üretiminde sıkıntı yaşanmayacağını ve bu alanların verimli olduğunu ifade etti.

Çiftçilerden Özkavak köyü muhtarı Tacettin Sulan ise bu yıl deneme amaçlı ektikleri pirinçten verim aldıklarını bildirerek, bundan sonra ilçenin pirinçle anılmasını istediklerini belirtti.
(TARIM TV)

Ekleme Tarihi
30.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Pirinç,çeltik
Link: Pirinç çiftçilerin umudu oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız