Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Soya  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yemeklik soya
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
soya 


Çarşamba Ovası’nda Soya Üretimi Yüzde 50 Arttı

SAMSUN (İHA) - Çarşamba Ovası’nda yetiştirilen soya üretimi, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50 oranında artarken, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, konu hakkında değerlendirme yaptı.
 
Türkiye’deki yağ açığının kapanabilmesi için üretilmesi gereken yağlık bitkilerden biri olan soya üretimi, son yıllarda Çarşamba ovasındaki ekim alanlarıyla hızla gelişiyor.
 
Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, Çarşamba’nın Karakulak Köyü Muhtarı Kemal Özdemir’e ait 40 dönüm alana ekili soya tarlasına, Çarşamba Karadeniz Birlik Müdürü Çelebi Çetinkaya ile birlikte giderek incelemede bulundu.
Bu kapsamda geçtiğimiz yıla göre Çarşamba Ovası’ndaki soya yetiştiriciliğinin yüzde 50 oranında arttığını belirten Akman, “Soya üretimi ovamızda gelişme gösteriyor. Aslında yalnızca ovamızda değil Türkiye’nin genelinde bu üretimin artması gerekiyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki bir yağ açığımız var. Yağımızı yurt dışından alıyoruz. Yağlık ürünlerimizin üretimini Türkiye genelinde arttırdığımızda biz yağ açığından, ihraç yapan bir ülke konumuna geliriz. Tarım Bakanlığımızın bu anlamada çalışmaları var. Bu çalışmalar ovamızda meyvesini vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl ekilen üretime göre ovamızda yüzde 50 oranında artış var” dedi.

“SOYA ÜRETİMİ ÜRETİCİSİNE KAZANDIRAN BİR YATIRIM”
 
Osman Akman yaptığı açıklamanın devamında, soya üretiminin Tarım Bakanlığı tarafından desteklendiğini ve geçtiğimiz yıl Çarşamba Ovası’nda bin 554 dekar alanda 690 bin ton soya üretildiğini, bu üreticilere de toplamda 312 bin lira destekleme parası ödendiğini dile getirdi. Bu yıl Çarşamba Ovası’nda 3 bin 105 dekar alanda soya ekimi yapıldığını açıklayan Akman, özellikle Karadeniz Birlik gibi kuruluşlar sayesinde soya üreten çiftçilerin, paralarını sorunsuz alabildiklerini hatta kimi firmaların da ekim öncesinde antlaşmalar yaptığı ifade etti. Geçtiğimiz yıl soya üreticisinin kazandığını ifade eden Akman, “Geçtiğimiz yıl soya bin 100 liradan satıldı. Buna birde destek parasını ve sertifikalı tohum kullanma desteklerini de sayarsak bu rakam bin 620 liraya çıkıyor. Bu bağlamda soya üreticisi geçtiğimiz yıl soya üretiminden para da kazanmıştır” diye konuştu.
Karakulak Köyü Muhtarı ve aynı zamanda soya üreticisi olan Mustafa Özdemir de, soya üretiminin karlı olduğunu belirterek, çiftçileri soya üretimine davet etti.

Ekleme Tarihi
19.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Soya Üretimi Yüzde 50 Arttı
Link: Çarşamba Ovası’nda Soya Üretimi Yüzde 50 Arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız