Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Soya  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yemeklik soya
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


 Çeltik Yerine Soya Ekerek, Üretimini Artırmayı Hedefliyoruz
 
SAMSUN (İHA) - Samsun'un Çarşamba ilçesi Karakulak köyünde ‘tarla günü’ düzenlendi
 
Çarşamba’ya bağlı Karakulak köyünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız’ın katılımıyla tarla günü gerçekleşti.
 
Karakulak köyünde düzenlenen tarla gününde bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Soya üretiminin artırılması ve ilçenin bu gıdayla donatılması müdürlüğümüz adına sevindirici bir durum. Fındık alanımız 1 milyon dekara ulaştı. Fındık için söküm desteği kapsamında 5-6 bin dekar fındık söküldü. Alternatif bitki arayışında Türkiye’de bu bitki grubuna ilgi var. Desteklemesi olan bu ürünümüz ekilmesini alternatif ürün içerisinde değerlendirdik. Üreticilerimize, soya tohumu üretiminde firma yetkililerine, bu boş arazilerimizi üretimle canlandırma gayreti içerisinde olan araştırma enstitülerine teşekkür ediyorum. Soya üretiminin üreticilerimize ışık olmasını diliyorum” dedi.
 
ÇELTİK YERİNE SOYA
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman da açıklamalarda bulundu. Akman açıklamasında bölgede soya üretiminin artırılması için çalıştıklarını belirterek, “Bilindiği üzere Türkiye’de bir yağ açığı mevcut. Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalar yapmakta. Bu konu hakkında çeşitli ürünleri tavsiye ediyor. Gerek üreticiye destek anlamında gerekse çeşit geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını hepimiz biliyoruz. İlçe Müdürlüğü olarak yağ açığının kapatılması adına, bölgede bu ürünlerin artırılması adına böyle bir tarla günü düzenledik. Soya fasulyesinin daha az zahmetli olduğunu, daha karlı olduğunu ispat etmek için bugün burada bulunuyoruz. Sebze üreticilerimiz verdiği karşılığı alamamaktan şikayetçi. Bölgemizde çok önceki yıllarda geniş alanlarda çeltik üretimi yapılmaktaydı. Bu sene üretim epey düştü. Azalmayı kara dönüştürmek için çeltik alanlarımızı, soya bölgesine çeviriyoruz. İlerleyen zamanlarda soya üretimini çiftçilerimizle artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
OVALIK NİTELİĞİ KAYBOLUYOR
 
Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız ise düzenlenen tarla gününde konuştu. Caner Yıldız, “Çarşamba Ovamızın gün geçtikçe ovalık niteliğini kaybolduğunu görüyoruz. Bu tür alternatif ürünlerin mutlaka daha geniş şekilde çalışılması gerekiyor. Çarşamba olarak 790 bin dönümlük sadece tarıma dayalı bir ilçe olmaktan ziyade, tarımsal anlamda diğer alanlarda da inşallah büyük bir atılım içerisindeyiz. Çarşamba’yı Karadeniz’in ve Türkiye’nin en zengin ve en kaliteli şehrine dönüştürmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Tarla gününe ayrıca AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Mehmet Köse, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ve çok sayıda çiftçi katıldı.
 
 

Ekleme Tarihi
24.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çeltik Yerine Soya, çeltik, soya, tarla günü, Samsun
Link: Çeltik Yerine Soya




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız