Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Ayçiçeği »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Çerez sanayi
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Ayçiçeği Çukurova çiftçisinin yüzünü güldürdü

Çukurova'da son yıllarda yetiştirilmeye başlanan yağlık ayçiçeği, su, ilaç ve gübreye ihtiyaç duymadığı için çorak araziye sahip olan çiftçilere avantaj sağlıyor.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi teşvik edilen yağlık ayçiçeği çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Bölgede alternatif ürün olarak yetiştirilen ve hasadına başlanan yağlık ayçiçeği, kilogram başına 30 kuruş devlet desteği ve masrafının az olması nedeniyle son yıllarda bölge çiftçisi için cazip bir ürün olarak öne çıkıyor.

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, çorak ve sulanamayan arazilerde ekilen yağlık ayçiçeğinin masrafının az, getirisinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Türkiye'nin ayçiçek yağının yaklaşık olarak yarısını ithal ettiğine işaret eden Sağlam, "Stratejik öneme sahip ürünlerin teşvik edilmesini ülkemiz için önemli buluyoruz" dedi.

Yörede yağlık ayçiçeği ekiminin 5-6 yıldır yaygınlaştığına dikkat çeken Sağlam, şunları kaydetti:

"Önceki yıllara kıyasla bu yıl yağlık ayçiçeği ekili alanlarda artış oldu. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği pirim 5 kuruşken yağlık ayçiçeğinde bu rakam 30 kuruşa çıkıyor. Çiftçilerimiz, haziran ve mayıs aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle bu yılki hasat sonuçlarından oldukça memnun. Geçen yıl dönüm başına ortalama 250 kilogram ürün alınırken bu yıl 280-300 kilogram verim alıyoruz. Bölgede bu yıl toplam rekoltenin yüzde 15 artmasını öngörüyoruz."

Sulama, gübreleme ve ilaca ihtiyaç duymuyor


Tarlasına 4 yıldır yağlık ayçiçeği ektiğini belirten çiftçi Ökkeş Tavlun da bu yılki hasat sonucundan memnun olduğunu dile getirdi.

Şubat ayında ekimi yapılan yağlık ayçiçeğinin sulama, gübreleme ve ilaçlama masraflarının olmaması nedeniyle avantajlı olduğunu aktaran Tavlun, "Yamaç ve çorak arazimde hububat tarımı yapamadığım için yağlık ayçiçeği yetiştiriyorum. Ürünün getirisi bakımından tatmin edici, teşvik pirimi bakımından oldukça iyi" diye konuştu.      
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: ayçiçeği
Link: Ayçiçeği Çukurova çiftçisinin yüzünü güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız