Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Ayçiçeği »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Çerez sanayi
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
3 bin dekar arazi doludan zarar gördü 

3 bin dekar arazi doludan zarar gördü
 
 
Yozgat’ta dün yağan dolu ve yağmur, Yerköy ilçesine bağlık Sekili ve çevre köylerinde 3 bin dekar alanda ekili karpuz, kavun, pancar ve ayçiçeğine zarar verdi.

Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili ve çevre köylere dün düşen dolu ve sel suları ekili alanlara büyük oranda zarar verdi. Dolunun zarar verdiği 2 bin dekar alandaki karpuzun ellerinde kaldığını, bunun yanında kavun, ayçiçeği ve pancar ekili alanların da zarar gördüğünü belirten çiftçiler, devletten yardım istiyor.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, dün Yerköy’de dolu afetinin yaşandığını belirterek, “Dün dolu ve yağmur yağdı, yaklaşık 2 bin dekar kavun karpuz, 350 dönüm pancar, 400 dönüm ayçiçeği ekili alanlar ile bir çiftçimizin selektöre getirdiği 3 ton tohumluk buğdayı, 2 mandıra, 2 çiftçimizin yağmurlama boruları zarar gördü. Büyük bir hasar var. Çiftçimizin sigortası olmadığından dolayı sigortadan yararlanamıyor. Biz buranın afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Çiftçimiz, ektiği ürünün hiçbir masrafını karşılayamıyor. Sulama parası, işçi parasını ödeyemiyor, bundan sonra hiç ödeyemeyecek çünkü doludan zarar gören karpuz artık satılmaz, tüccar almaz. Ürün çiftçimizin elinde kaldı ve zarar etti. Devletimizden burayı afet kapsamına alarak çiftçimize yardım etmesini bekliyoruz” dedi.

Ziya Eroğlu isimli çiftçi, 68 dekar alanda ekili karpuzun doludan zarar gördüğünü belirterek, “Dün tarladaydım, bir anda dolu düşmeye başladı, kendi canımı zor kurtardım. Sel suları karpuzun bir kısmını alıp götürürken, bir kısmını kumlara gömdü. Dolu bütün karpuzlara zarar verdi. Bunu artık tüccar almaz çünkü zarar gören yerlerden çürümeye başlar. O kadar masraf yaptık, karpuzu tam satma zamanı geldi, dolu elimizden aldı. Devletimizden yardım bekliyoruz. Çok mağdur ve perişanız” diye konuştu.

Hanif Özgül isimli çiftçi de 250 dönüm karpuz ektiğini ifade ederek, “Çok büyük zarar gördüm, ben malımı satmıştım, dekarını 250 liraya satmıştım ama artık tüccar bunu almaz, tamamı zarar görmüş durumda. Dekara bize 800 lira masraf ediyoruz, ürünümüz gitti, ne yapacağımızı bilmiyoruz, çok mağduruz, devletimizden yardım bekliyoruz, devletimizden bir el bekliyoruz. Ben şu anda 200 bin lira para harcadım, mahsulün hepsi gitti. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Karpuza talep vardı, iyi de satmıştık ama tamamı gitti. Çiftçi perişan şuanda, inşallah devletimiz buna bir el uzatır. Kuraklıktan dolayı buğday da alamamıştık. Ne yapacağımız bilemiyoruz” şeklinde konuştu.(İHA)

Ekleme Tarihi
07.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: arazi doludan zarar gördü
Link: 3 bin dekar arazi doludan zarar gördü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız