Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Ayçiçeği »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Ticaret-Pazarlama
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Çerez sanayi
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Ayçiçeğine 1300 lira avans fiyat!
 
 
Konya Şeker ayçiçeği avans fiyatını açıkladı: Yüzde 44 yağlı ayçiçeğinin tonu 1300 liradan alınacak


Ali Ekber YILDIRIM


İZMİR - Konya Şeker, ayçiçeği avans fiyatını açıkladı. Buna göre yüzde 44 yağlı ayçiçeğinin tonu 1300 liradan alınacak. Yüzde 45 yağlı ayçiçeğinin ton fiyatı 1320 lira, yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği fiyatı ise 1420 lira olarak açıklandı.

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Rusya’da ayçiçeği fiyatlarının hasat sezonunun başlamasıyla birlikte temmuz ayında ulaştığı 390 dolardan 300-310 dolara gerilediğini belirterek, bu fiyatın iç pazarda ayçiçeği fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Türkiye ayçiçeği ihtiyacının yarısından fazlasının ithal ürünle karşılandığını hatırlatan Konuk, "Ülkemizde ürün fiyatlarının oluşması ithal ürün fiyatlarıyla bire bir bağlantılı olurken, büyük alıcılar ve birlikler fiyatlarını belirlemek için genellikle dünyadaki büyük üretici ülkelerdeki fiyatlara göre pozisyon alıp ona göre fiyat belirliyorlar. Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte Rusya’daki fiyatların önce geçtiğimiz yılın seviyesine gerilemesi ve ithal ürün fiyatlarındaki beklentinin geçtiğimiz yılın da altında oluşması, hasat başlamasına rağmen büyük alıcılar ile tüccarın pazara girmemesi üzerine tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi ilk harekete geçen yine Konya Şeker oldu.

Geçtiğimiz yıl açıkladığımız avans fiyatların ortalama yüzde 15 üzerinde bir fiyat belirledik. Bir önceki yıla göre ithal ürünün 20-40 dolar arasında düşük bir fiyattan işlem görmesine rağmen geçen yıl açıkladığımız avans fiyatlarını ton başına 170 lira artırdık. Konya Şeker, yüzde 44 yağlı ayçiçeği için 1.300 TL/Ton avans fiyat belirlerken, yüzde 45 yağlı ayçiçeğinin 1.320 TL, yüzde 50 yağlı ayçiçeğinin ise 1.420 TL/Ton avans fiyat üzerinden alım yapacak.

Konya Şeker, alımını gerçekleştireceği ürün bedelinin yüzde 50’sini alımda 1 hafta içerisinde peşin öderken, ürün bedelinin kalan yarısını da bir ay içinde ödeyecek" diye konuştu.

Piyasaya müdahaleye mecbur kaldık

Konya Şeker’in bu sene de ayçiçeği piyasasına müdahaleye kendisini mecbur hissettiğini ifade eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, erken hasat bölgeleri ile bazı bölgelerde oluşan fiyatların her tarafı etkilemeye başlaması karşısında bekleyemezdik diyerek şunları söyledi:

“Biz bir iş yapıyorsak, yakın uzak, iç dış her piyasayı takip ederiz. Etmek zorundayız. Çünkü her pazardaki gelişme veya oluşmaya başlayan trend neticede hemen veya sonra bizim üreticimize bir şekilde yansıyor. Bu sene de geçen yılın bir benzerini yaşıyoruz.

Mesela Rusya’da ayçiçeği fiyatları geçen yılın da altının işaretlerini veriyor. Onun için ithal ürüne göre pozisyon belirleyip, kârına kar katmak isteyen herkes gözünü dikmiş Rusya’ya, Romanya’ya, Ukrayna’ya daha onlarca pazara dur bakalım, orada fiyat oluşsun ona göre iç fiyatı belirleriz diye bekliyor. Yani herkes Rusya’daki 300 dolarlık fiyatı baz alıp, dünya artık kocaman pazar, orada bu fiyat üzerine vergisini ilave ederim senin ürünün de bu fiyatın üzerini etmez, benim dediğim fiyata satmıyorsan gider oradan getiririm demeye hazırlanıyor.

Buna birilerinin bir şey demesi lazımdı, biz dedik. Üreticiyi ithalatçıya örseletmemek için, üreticiye vurulmaya çalışılan ithal ürün sopasını kırmak için geçen yılki avans fiyatımızı 170 TL arttırdık. Zımni olarak restlerine rest çektik. Yine avans fiyat belirledik. Yani ithalatın egemen olduğu bir piyasada ithal ürünün fiyatı yükselir veya mamul ürünün fiyatı artarsa bunu üreticimize yansıtmak için bir açık kapı bıraktık."








 
 

Ekleme Tarihi
25.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ayçiçeği,konya şeker
Link: Ayçiçeğine 1300 lira avans fiyat!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız