Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Kanola  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yağ sanayi
 Yem sanayi
 Biyodizel
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
Yosun ve Şeker Pancarı Atığından Yakıt Üretecekler bio  

Yosun ve Şeker Pancarı Atığından Yakıt Üretecekler

Samsun'da açılan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde, tarımsal ürünlerin atıklarının enerjiye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.


Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Mustafa Acar, yosun ve şeker pancarı atığı olan melastandan biyodizel ve biyoetanolün üretmek için başlattıkları labaratuvar çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, tarım ürünlerinin gıda olarak kullanılmayan atıklarından enerji maddeleri üretmek için yapılan çalışmalara hız verdi. Geçen Aralık ayı sonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katılımıyla açılışı yapılan merkezde, yosun ve şeker pancarı atığı olan melastanın enerji maddesi olarak dönüştürülmesi çalışmalarına ağırlık verildi. Melastandan motorin ve benzinin yerine kullanılabilecek biyoetanolün üretmeye çalıştıklarını söyleyen Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Mustafa Acar, "Tarımsal atıklardan enerji üretilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Şu an için yosun ve şeker pancarı atığıyla ilgili çalışmalara ağırlık verdik. Amacımızın insanların gıda olarak tüketmediği maddelerden biyodizel üretmek. Yosun insan gıdası olarak kullanılmıyor keza şeker pancarının atığı olan melestanda öyle. Yosunlardan önce yağ, daha sonra elde edilen yağdan biyodizel üretmeye çalışıyoruz. Biyoetanolün ise her çeşit nişastalı ve karbon hidratlı bitkiden üretilebiliyor. Şeker pancarının atığının dışında Mısır, buğday ve Mısır gibi şekerli ve nişastalı bitkiden biyoetanol üretilme imkanı var" dedi.

Türkiye'de yıllık 16 milyon ton mazot ve 3 milyon ton benzin tüketildiğini hatırlatan Acar, gelecek yıllarda tarım ürünlerinden enerji yakıtları elde edilmesi çalışmalarının daha da çok önem kazanacağını belirtti. - Samsun
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yosun ve Şeker Pancarı Atığından Yakıt Üretecekler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız