Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Şeker Pancarı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Hasat-Depolama
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Şeker sanayi
 Yem sanayi
 Etanol, alkol
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Şeker Pancarı Üreticisine Büyük Destek!

Erzincan Şeker Fabrikası’nda 2013-2014 kampanya döneminde yaklaşık 24 bin ton kristal şeker, 6 bin ton melas ve 47 bin ton yaş pancar posası üretilmesi hedeflenirken, pancar üreticisine 27 milyon TL dağıtılacak.Erzincan Şeker Fabrikası 4 ziraat bölge şefliğine bağlı olarak 86 köyde, 2 bin 158 çiftçi, ailesiyle 230 bin ton pancar üretim kotası karşılığı 35 bin 300 dekar sahada sözleşmeli olarak pancar ekimi yapıldı.
 
Pancar hasadının başlamasının ardından 24 saatte ortalama bin 850 ton pancar işleme kapasitesine sahip fabrika kendi elektriğini de üreterek, 180 bin ton şeker pancarını işleyecek.Erzincan Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik, bu yıl şeker pancarı üretimi için Erzincan merkez, Kelkit, Suşehri ve Şiran olmak üzere toplam 4 Ziraat Bölge şefliğine bağlı olarak 86 köyde, 2 bin 158 çiftçi, ailesiyle 230 bin ton pancar üretim kotası karşılığı 35 bin 300 dekar sahada sözleşmeli olarak pancar ekimi yapıldığını söyledi.
 
Elde edilecek bedeli ödenen pancar ürünü rekolte miktarı 180 bin ton civarında olacağının altını çizen Çelik; “ 2013 yılında pancar eken üreticilerimize ürün karşılığı yaklaşık olarak 27 Milyon TL pancar bedeli ödemesi yapılacak. Bu üretimi gerçekleştirmek için bu güne kadar üreticilerimize aynı ve nakdi avans olarak pancar bedelinin yaklaşık %35’ine tekabül eden 9,6 Milyon TL avans ödemesi yapıldı. Bundan sonraki dönemlerde de akdedilen pancar üretim sözleşmesi çerçevesinde üreticilerimize avans ödemelerimiz devam edecek. Üreticilerimizin daha pancar ürünün teslimini tamamlamadan ürün bedelinin önemli bir kısmı şirketimizce ödenmiş olacak. Üreticimizin 2013 yılında ürettikleri ürünler, bölge şefliklerimize bağlı alınarak fabrikamıza sevk edilecek. Ayrıca taşra bölgelerim deki üreticilerimiz ürünlerini fabrika merkez kantarına doğrudan da teslim edebilecekler. Bu şekilde ürün teslim eden üreticilerimize nakliye bedelleri ile birlikte nakliye prim ve tazminatı ilave edilerek ödeme yapılacak.
 
Üreticilerimiz pancarını yapraksız, topraksız, çürükleri ayıklanmış ve başları düzgün kesilmiş olarak teslim etmeleri gerekmektedir. Aşırı çamurlu, topraklı, yapraklı ve taşlı gelen pancarlar pancar boşaltma ve temizleme makinelerinde arızalara neden olmakta bu durumda üreticilerimizin uzun süre beklemelerine ve mağduriyetlerine yol açmaktadır” diye konuştu.Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik fabrikada şeker üretimi 27 Eylül 2013 tarihinde başladığının altını çizerek; “Fabrikada 24 saatte ortalama bin 850 ton pancar işlenmektedir. Pancar işleme kampanyamız yaklaşık 24 bin ton kristal şeker, 6 bin ton melas ve 47 bin ton yaş pancar posası üretilmesine hedeflenmektedir.
 
Fabrikamız bu kampanya döneminde ihtiyaç duyduğu yaklaşık 7 Milyon Kw’lık elektrik enerjisini kendi türbinlerimizde üretilecek. Ayrıca şu anda devam eden kampanyamızla, şeker pancarı, pancar posası, melas, kömür ve kireç taşının nakliyeleri ile yöremizdeki taşımacılık sektörüne de büyük katkı sağlayacaktır. Yine fabrikamızda yan ürün olarak üretilecek olan yaş pancar posası ve melas gibi hayvan beslenmesinde kullanılacak olan karbonhidratlarca zengin yemlerin, yöre ve ülke besiciliğinin gelişmesine ve ülkemiz mayacılık sanayine önemli katkıları bulunmaktadır. Bu ürettiğimiz şekerler doğaldır. Her zaman pancar şekerini tüketelim. Böylelikle sağlıklı olalım. Bu vesile ile 57. Kampanyamızın, yöremize, sanayimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şeker Pancarı, Üreticisine Büyük Destek, üretici, pancar, Erzincan
Link: Şeker Pancarı Üreticisine Büyük Destek!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız