Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Şeker Pancarı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Hasat-Depolama
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Şeker sanayi
 Yem sanayi
 Etanol, alkol
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


TGDF’nin girişimleri sonuç verdi ÜDTS uygulaması ertelendi

Yılbaşından itibaren hayata geçirilmesi planlanan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) uygulaması ile ilgili olarak Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF), görüş ve çekincelerini dikkate alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sistemin uygulama tarihini erteledi.
 
18 Aralık Çarşamba günü Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Fersin Keskin ve otuzu aşkın sektör temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, sektörden gelen talep ve çekinceler doğrultusunda uygulamanın ertelendiği bildirildi.
 
“ÜDTS tamamen gündemden kalkmalı”
 
Bakanlığın erteleme kararı üzerine bir açıklama yapan TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; “ÜDTS ile ilgili çekincelerimizi daha evvel Bakanlığımız yetkilileri ile paylaşmış, sistemin uygulanabilirliği konusundaki kaygılarımızı iletmiştik. Uygulamanın dünyada bir örneği yok. Yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan bir sektöre bu yük reva görülmemelidir. Bakanlığımızın bu görüşlerimizi dikkate alarak uygulamanın başlama tarihini ertelemesini sektörümüz adına olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Ama bunun yeterli olduğunu söyleyemeyiz.” şeklinde konuştu.
 
Federasyon olarak gıda güvenliği adına atılacak tüm adımların arkasında olduklarını ve desteklediklerini vurgulayan Kopuz, uygulamanın gündemden tamamen kaldırılmasını beklediklerini kaydederek şöyle devam etti:
 
“Kayıt dışı, sektörümüzü tehdit eden en önemli konulardan biri. Bunu her platformda söylüyoruz. Getirilmek istenen sistem açıkta satılan ürünlerle ambalajlı ve zaten kayıtlı ve denetimli üreticiler arasındaki haksız rekabeti daha da arttıracaktır. Örneğin kaçak çay pazar yerlerinde dökme satılır bunu herkes biliyor iken zaten kayıtlı çay üreticisi niye ilave bedel ödemek zorunda bırakılıyor anlamak mümkün değil.”
 
Bu yeni sistemin, dış ticaretimizde de olası zorlukları beraberinde getireceğine dikkat çeken Kopuz; “İşte bu nedenle ÜDTS işi, en yakın ticari partnerimiz olan Avrupalıların da dikkatini çekmiş durumda. Sistemin, Avrupa gıda ve içecek üreticileri ve ihracatçıları için potansiyel sonuçlarını göz önüne alan FoodDrinkEurope (AB Gıda ve İçecek Endüstrileri Konfederasyonu), AB Ticaret Genel Müdürlüğü’ne resmi bir yazı ile yeni sistemin Avrupa gıda ve içecek üreticileri ve ihracatçıları için ciddi bir endişe uyandırdığını ve aşırı derecede külfetli, tekrarlayıcı olduğunu, uygulamanın ticareti kısıtlayıcı özelliği dikkate alınarak, ÜDTS’nin iptalini talep ettiler ”dedi.
 
TGDF Başkanı Kopuz açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bir yanda sistemin uygulanabilirliği konusundaki kaygılar, diğer yanda üretici ve tüketiciye getireceği maliyeti, piyasada adil rekabeti olumsuz etkileme potansiyeli, tüketiciye ek bir fayda sağlamaması, gıda ürünlerinin izlenebilirliğine katkıda bulunmaması, sadece kayıtlı üreticiye yük getirmesi ve daha sayabileceğim pek çok nedenden dolayı ÜDTS, vazgeçilmesi gereken bir sistem olarak karşımızda duruyor.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TGDF’nin girişimleri, sonuç verdi, ÜDTS uygulaması, ertelendi
Link: TGDF’nin girişimleri sonuç verdi ÜDTS uygulaması ertelendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız