Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Şeker Pancarı »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Hasat-Depolama
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Şeker sanayi
 Yem sanayi
 Etanol, alkol
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


‘Avrupa şeker rejimine Türkiye henüz hazır değil’

Avrupa’da pancar üretiminde münavebe kurallarına tam olarak uyulduğu için kotanın kalkmasının toprak kalitesine zarar vermeyeceğini belirten Taner Taşpınar, Türkiye’nin henüz sınırsız pancar üretimine hazır olmadığını söyledi.

ANKARA - Pancar Üreticileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) Genel Müdürü Taner Taşpınar, 244 bin tonluk Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasına rağmen, sektörde kayıtların sağlıklı tutulmaması sebebiyle gerçekte piyasada çok daha fazla NBŞ bulunduğunu söyledi. AB’nin 2017 yılından itibaren pancar üretimindeki kotaları kaldıracağına dikkat çeken Taşpınar, kontrolün yetersiz olduğu için Türkiye’nin henüz buna hazır olmadığını söyledi.

Nişasta Bazlı Şeker kotalarının belirlenmesi konusunda Bakanlar Kurulu’na sınırsız miktarda artırma yetkisi veren tasarı TBMM’de ilgili komisyonda beklerken, bu ürünlerin zaten belirlenen kotanın üzerinde tüketildiği öne sürülüyor. Taşpınar, 244 bin ton olarak kota belirlenmesine rağmen, kontrolün tam olarak yapılamadığı için kayıtdışı NBŞ üretiminin çok fazla olduğunu söyledi. Pancar üretiminin sözleşmeli yaptırıldığı için yetiştirilen 1 kilo pancarın bile kayıtlı olduğunun altını çizen Taşpınar, “Piyasada da kotadan daha fazla NBŞ geziyor. Dışarıdan gelen mısırdan da elde edilen tatlandırıcılar var. Bu da insan sağlığı için risk oluşturuyor” diye konuştu.

AB şekerin geleceğini arıyor
 
AB ülkelerinde 2017 yılından itibaren şeker pancarı üretimindeki kotaların kalkacağını ve bu duruma hazırlık amacıyla bir süre önce tüm ülkelerin pancar üreticilerinin bir araya geldiği bilgisini veren Taşpınar, temel görüşün üretim alanlarını genişletmek yerine verimliliği artırmak olduğunu vurguladı. Böylece şeker maliyetinin de düşürüleceğini dile getiren Taşpınar, Avrupa’da ortalama 15 ton olan hektara verimin Türkiye’de de özel fabrikalarda aynı seviyede olduğunu aktardı.

Avrupa’da pancar üretiminde münavebe (ekim nöbeti) kuralarına tam olarak uyulduğu için kotanın kalkmasının toprak kalitesine zarar vermeyeceğini belirten Taşpınar, Türkiye’nin henüz sınırsız pancar üretimine hazır olmadığını bildirdi.

Özellikle münavebeye dikkat edilmediği için toprakların çok yorulma riskinin ortaya çıkacağını vurgulayan Taşpınar, “Bunu kontrol edecek mekanizma yok. Bu iş çığırından çıkar. En güzeli özelleştirme yönteminin iyi belirlenmesidir. Biz bu konuda resmi başvurumuzu yaptık zaten ve işletme hakkı devri yapılmasını istiyoruz” dedi. Son dönemlerde sadece Avrupa değil, ABD ve Meksika’da da tatlandırıcılara ilişkin ciddi mücadele yürütüldüğü bilgisini veren Taşpınar, bu ülkelerde tatlandırıcı kullanılarak üretilen içeceklerde vergi oranlarının yüzde 8’den yüzde 13’e yükseltildiğini söyledi.

Yeşil Hafta düzenleyeceğiz
 
Almanya’da katıldıkları bir gıda fuarında, pancar üreticisi bir kuruluşun düzenlediği Yeşil Hafta uygulamasının çok hoşlarına gittiğini belirten Taner Taşpınar, doğal ürünlerin sergilendiği uygulamanın benzerini Türkiye’de gerçekleştirmeye karar verdiklerini kaydetti. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: PANKOBİRLİK, Taner Taşpınar, şeker, pancar, şeker pancarı, Avrupa şeker rejimine, Türkiye, henüz hazır değil
Link: ‘Avrupa şeker rejimine Türkiye henüz hazır değil’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız