Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Yerfıstığı  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yağ sanayi
 Yemeklik yerfıstığı
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 

Yer fıstığı verimi ile sevindirdi, fiyatı ile üzdü
 
 
OSMANİYE -  Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 47'sinin karşılandığı Osmaniye'de bu yıl birinci ve ikinci ürün olmak üzere 110 bin dekarda başlayan fıstık hasadı verimi sevindirdi. Kilosu 2.8 lira olması ise üreticileri üzdü.

Çukurova yöresinde ağırlıklı olarak Osmaniye'de ilkbahar aylarında ekilen ve ortalama 150 günde hasada hazır hale gelen yer fıstığının üretim maliyetinin arttığını dile getiren üretici para kazanamadığından yakınıyor. Fıstık üreticisi Süleyman Koca, "Fındık 50 lira. Antep fıstığı olmadığı için 100 lira. Bizim fıstığımız da kuru yemiş olmasına rağmen neden kilosu 2.8 lira. Biz yer fıstığını hasada hazır hale getirmek için 1 yıl emek veriyoruz. Mazot 4.5, fıstık gübrenin tonu ise bin 200 lira fıstığın kilosu ise 2.8 ile 3 lira arasında. Dışarıdan bakınca çok para kazanılıyor gibi gözlüyor ama mazotu, gübreyi ilacını ve sulama masrafını çıkınca elimize kalan ile geçinmekte zorlanıyoruz." dedi.

Osmaniye fıstığı olarak tescil yapılan yer fıstığının Türkiye üretiminin yüzde 47’si, işlenmesinin yüzde 80’ini ve pazarlanmasının yüzde 90’ının Osmaniye'de olduğunu belirten Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, "Antep fıstığının ve fındığın piyasada çok pahalı olmasından dolayı birçok üründe artık yer fıstığı tercih edilmekte. Sanayi ürünü haline gelen yer fıstığını gıda sektörü başta olmak üzere birçok içerisinde görebilmekteyiz. Çeşitliliğine bakıldığı zaman, kavrulmuş iç fıstık, bunun yanında tuzlu, kaynatılmış ve kabuklu iç fıstık şeklinde piyasaya sürülmekte. Piyasa bakıldığında soslu, ezme, unlu mamulleri, çikolatalı yer fıstığı, lokum, krema, ezmesi gibi türlerde yer fıstığı çeşitlerini görebilmekteyiz." şeklinde konuştu.

Osmaniye Ticaret Borsası'na kayıtlı 320 fıstık işiyle uğraşan üyeleri olduğunu belirten Çenet ise şunları ifade etti: "Bunun 20 tanesi fabrika türünde işletme sahipleri. Ayrıca 150 küçük çaplı esnaf bulunmakta. Yer fıstığının ekiminden hasadına kadar 100 bine yakın insan geçimini bu işten sağlamakta. 2013 yılında yer fıstığı 127 bin dekara ekildi ve 2014 yılında ise çok az bir miktar arttı. Geçen yıl dekar başına 350-450 kilogram ve toplamda 46 bin 870 ton ürün aldık. Bu yıl da aşağı yukarı aynı verimi beklemekteyiz."(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yer Fıstığı, osmaniye
Link: Yer fıstığı verimi ile sevindirdi, fiyatı ile üzdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız