Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Nohut, Mercimek  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Kuru bakliyat
 Konserve sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
Türkiye 

Türkiye'ye en yeterli ürünler incir, taze soğan ve kırmızı mercimek oldu
 
 
 ANKARA - Türkiye’deki bitkisel ürünlerin denge tablolarına göre yeterlilik derecesi en yüksek ürünler; incir, taze soğan ve kırmızı mercimek oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012-2013 yıllarına ait meyveler, sert kabuklular ve içecek bitkileri, sebzeler, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin denge tablolarını yayınladı. 'Meyveler, sert kabuklular ve içecek bitkileri' adlı grupta en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 639,6 ile incirde gerçekleşti. Sert kabuklu meyvelerde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 699,2 oranı ile fındıkta gerçekleşti. Sert kabuklular grubunda yer alan ve kendine yeterli olan diğer ürünler ise yüzde 111,6 oranı ile antep fıstığı ve yüzde 111 oranı ile kestane oldu. Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yeterliliğin olduğu görüldü. Turunçgiller üretiminde en düşük paya sahip greyfurtun yeterlilik derecesi yüzde 252,8 olurken, limon yüzde 223,8, mandalina yüzde 185,7 ve portakal yüzde 111,4 olarak gerçekleşti. Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden kayısının yeterlilik derecesi yüzde 415,6, incirin yüzde 639,6, narın yüzde 147, üzümün yüzde 142,8, elmanın yüzde 110,9 ve muzun yüzde 45,7 olarak gerçekleşti. Toplam çay arzının büyük bir kısmı Türkiye’nin kendi üretimden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi yüzde 99,3 oldu.

Toplam sebze ürünlerinde, 2012-2013 piyasa döneminde yurtiçi üretimin, yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 106,6 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken, sadece yüzde 6,4’lük bölümü ihraç edildi. Kök ve yumru sebzeler grubundan taze soğan yüzde 112,1 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip iken, bunu yüzde 109 ile havuç ve yüzde 107,2 ile kuru soğan izledi. Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi yüzde 111,2 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 108,6 ile hıyar, yüzde 108,5 ile biber takip etti. Baklagil sebzeleri grubunda yeterlilik derecesi bezelyede yüzde 101,5 ve baklada yüzde 100,5 iken en düşük yeterlilik derecesi yüzde 100,1 ile taze fasulyede gerçekleşti.

Toplam tahıl ürünlerinde, yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 93,1 olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 98, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 91,8 ve mısırın ise yüzde 77,5 olarak gerçekleşti. Kuru baklagillerden, kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün yüzde 122,4 ile kırmızı mercimek oldu. Tüketimin fazla olduğu nohudun yeterlilik derecesi de yüzde 99,5 olarak gerçekleşti. Kendine yeterli ürünlerden birisi olan patateste, yeterlilik derecesi yüzde 105,6, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeğinde yüzde 52,5, soyada yüzde 9,3 ve kolzada yüzde 44 düzeyinde oldu. Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilmiş olup, yeterlilik derecesi yüzde 105 olarak gerçekleşti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.05.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  incir, taze soğan , kırmızı mercimek
Link: Türkiye'ye en yeterli ürünler incir, taze soğan ve kırmızı mercimek oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız