Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Fasulye, Bezelye  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze fasülye-bezelye
 Kuru bakliyat
 Konserve sanayi
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Fasulye Üreticilerine Kooperatif Müjdesi

BURDUR (İHA) - Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Çine Ovası’ndaki fasulye üreticilerinin ürünün daha iyi pazarlaması için kooperatif kurulması gerektiğini söyledi.

Kooperatif fikrini Çine Ovası’ndaki üreticilerle görüşeceğini dile getiren Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, "Türkiye’nin mevsim anlamında yüzde 42’sini karşılayan bir il konumundayız. Bunun yüzde 90’nını o İnsuyu havzasından karşılıyoruz. Bana gelen bilgiler neticesinde üreticimizin ürünü satmakla ilgili sorunları var. Sattıktan sonra da para konusunda sorunu var.Yaklaşık sektörden pay alan 100-150 üretimiz var, bunlar tabi en fazla 6 tane firmayla çalışıyorlar. Bir firmayla sıkıntı çıktığı zaman hepsi etkileniyor. Hafta sonu orada halkla buluşacağız. Esas sorunun ne olduğunu, ne yapmamız gerektiğini konuşacağız. Bizim bu konuyla ilgili bir ön çalışmamız var fakat sorunu yerinde tespit edip, ön çalışmamızı harmanlayarak çözüme ulaşmak istiyoruz. Biz Burdur’da yetişen ürünlerin tescil organıyız. Bize tescil edilen her ürün gerek taban ve tavan fiyatlarını belirleme ile ilgili görevlerimiz var. Aynı şekilde pazarda bulabiliriz. Ürünlerini bize tescil ettirdikleri dönemlerde biz onların mutlak şekilde takipçi olacağız. Bizim tescil edilmese de takipçisi oluyoruz ki sorun Burdur’un sorunudur. Biz çözüm önerisi olarak, Çine Ovası’nda kooperatif kurulması, kooperatifin bize üye olması ve bizim Pazar bulup, sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
Fasulyenin narin bir bitki olduğunu ve çok geçmeden buruşmaya başladığını dile getiren Başar, ürünün daha uzun ömürlü olması için Burdur’a soğuk hava deposu yapılması gerektiğini belirterek, "Seçilmeden önce şunun da altını çizmiştik. Burdur’da mutlak surette bir paketleme tesisinin olması gerektiğini ifade etmiştim.Gelinen noktada bugün paketleme tesisi olmazsa olmazlarından biri haline geldiğini görmekteyiz. Paketleme tesisimiz olsaydı. Fasulyeyi fabrikasyon olarak Türkiye’ye dağıtır hatta ihracatını da yapabilirdik. Bu mümkün çünkü yurt dışında besin açığı var. Besine verilen paranın da bu şekilde çarçur olması insanın canını acıtıyor özellikle tarım ve hayvancılığın sektörel anlamda sıkıştığı bir dönemde, bu şekilde olayların meydana gelmesi biz yöneticileri biraz telaşlandırması gerektiğini düşünüyorum. Hem oradaki kooperatifin işleve başlaması bir yandan da paketleme ile ilgili tesisin Burdur’a kazandırılması şart oluyor. Görüştüğüm kadarıyla arkadaşlarımızın bir sorunu da fasulye birkaç gün içinde çabuk buruşuyor. Malın kalitesi kayboluyor. Onu da satmaları zor oluyor. Burdur’un da bir sorunu soğuk hava deposunun olmamasıdır. Soğuk hava deposunda biraz daha dayanıklı oluyor, pazarlama noktasında sıkıntı yaşamayabiliriz. Ürünlerin tarladan toplandığı anda hemen satılması gerekiyor. Çözüm yolunda Soğuk Hava Deposu ve bir kooperatifleşmenin olması taraftarıyız" şeklinde konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
17.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Fasulye Üreticilerine Kooperatif Müjdesi
Link: Fasulye Üreticilerine Kooperatif Müjdesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız