Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Fasulye, Bezelye  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze fasülye-bezelye
 Kuru bakliyat
 Konserve sanayi
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


"Patates, Nüfus Artışına Yenik Düştü"

BURSA (İHA) - Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, patates ve fasulyenin aşırı pahalanmasını, üretimdeki artışın nüfus artış hızının altında kalmasına bağladı.
 
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nce düzenlenen panelde kuru fasulye ve patates fiyatlarındaki anormal artış ele alındı. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, tarım politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ürettiğiniz bir arabayı, yaptığınız bir binayı yiyemezsiniz. Bu ülkenin tarım topraklarına, sulara, kaynaklara ihtiyacı var. Her yıl nüfusumuza 1 milyon kişi ekleniyor. Üretimdeki artış hızı nüfus artış hızının gerisinde kaldı. Gıda açığı da günden güne büyüdü. Türkiye’de tarım politikası güncel sorun odaklıdır. Bir mesele ortaya çıktığında çözüm bulunmaya çalışılıyor. Daha çok da piyasa tüketicilerin aleyhine olacak şekilde, ithalata yönelik çözümler üretilmeye çalışılıyor. Her ne kadar bakanlık tarafından tersi söylense de, bu şekilde çözümler vatandaşa yansımaktadır. Hem patateste hem de fasulyede üretim nüfus artışının altında kalmıştır. Kuraklık ve iklimdeki değişiklikle bu fark artmıştır" dedi.
 
1990 ile 2013 yılları arasında Türkiye’de nüfus yüzde 37 artmasına rağmen, dar ve orta gelirlinin temel gıdaları arasında bulunan patates üretiminin nüfus artışına göre yüzde 8 azaldığını anlatan Aksoy, "2000 yılı sonrası dönem dikkate alındığında, nüfusun yüzde 19 oranında artmasına karşılık patates üretiminin ise yüzde 26 oranında gerilediği görülmektedir. 2012 yılında patates 4.8 milyon ton iken 2013 yılında yüzde 18’lik bir düşüşle 3.9 milyon tona gerilemiştir. Nüfusumuz artıyor, üretimimiz düşüyor. Bunu ileride kuraklığa ya da paralel devlete bağlayabilirler. Bağlamanın lüzumu yok. Kuraklık bizi bekleyen ciddi bir süreç olsa da, en önemlisi üretim odaklı bir destekleme politikasının olmayışıdır. Türkiye’de son 5 yılın ortalaması olarak 190 bin ton kuru fasulye üretimi gerçekleşmiştir. Buna karşılık yıllık ortalama 40 bin ton seviyesinde ithalat yapmıştır. Son bir yılda yüzde 60’a yaklaşan kuru fasulyedeki fiyat artışlarının Amerika ve özellikle Arjantin’de yaşanan kuraklıktan kaynaklandığı belirtilmiştir. Kuru fasulye üretim artışının önündeki en büyük engel kontrolsüz girdi fiyatlarıdır. Kaldı ki kuru fasulyede yüksek verimli ve kaliteli tohumluk sıkıntısı da bulunmaktadır” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
12.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Patates, Nüfus Artışı, fiyat, üretim
Link: 'Patates, Nüfus Artışına Yenik Düştü'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız