Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Fasulye, Bezelye  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze fasülye-bezelye
 Kuru bakliyat
 Konserve sanayi
 İhracat-İthalat
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Tunceli’de organik kuru fasulye hasadı

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde organik kuru fasulyenin geliştirilmesi amacıyla Koyungölü köyünde hasat etkinliği yapıldı.



Tarla günü etkinliğine; Gıda Tarım ve Hayvancılık Tunceli İl Müdürü Orhan Kaya, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ziraat Odası Başkanı Mazlum Arslan, projede görevli teknik personel ve üreticiler katıldı.

İl Müdürü Kaya, proje amacının, yörede ‘çalı fasulyesi’ olarak bilinen Ovacık kuru fasulyesinin organik olarak tarla koşullarında üretilmesi ve üreticinin daha fazla gelir elde etmesini sağlamak olduğunu kaydetti. Kaya, Ovacık’ta yetiştirilen ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla çeşitli projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

Kaya, 2014 yılında, Merkez Köylere Hizmet götürme Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Tunceli İl Müdürlüğü’nün proje ortağı olduğu bir milyon bütçeli Organik Bakliyat Paketleme Tesisinin yapımını KDRP kapsamında kabul edildiğini belirtti.

Tesisin 2015 yılı itibariyle hizmette olacağını söyleyen Kaya, Ovacık’ta 2014 yılında 145 üreticinin 996 dekar alanda Organik Kuru Fasulye ekimi yaptığını ve 200 ton rekolte beklendiğini sözlerine ekledi.

Tunceli Valiliği tarafından İl Özel İdaresi bütçesiyle, Ovacık’ta kuru fasulye yetiştiriciliği yapan 97 çiftçinin yetiştirdiği ürünler için organik ürün sertifikası alması ile başlayan projenin sertifika giderleri İl Özel İdaresi tarafından karşılandı.

Organik Kuru Fasulye yetiştiriciliği projesi 2013 yılı SODES Projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Ovacık İlçe Müdürlüğü’nce yürütülen ‘’Çiftçiler Ustalaşıyor’’ adlı Organik Kuru fasulye yetiştiriciliği Projesi ile 15 çiftçi kuru Fasulye Yetiştiriciliği sertifikası aldı.

Üretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla sertifika alan 15 üreticiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Tunceli İl Müdürlüğü tarafından, Tunceli Valiliği Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında 150 bin lira bütçeyle 15 aileye 20 dekarda, toplamda ise 300 dekarda organik kuru fasulye tohumu, organik gübre alımı, ekim ve sürüm işlemleri yapılarak projenin devamı sağlandı.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  organik kuru fasulye hasadı,Tunceli, organik, kuru fasulye, hasat
Link: Tunceli’de organik kuru fasulye hasadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız