Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Fig, Yonca »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yem sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
Nevşehirli çiftçiler Macar fiği ile üç katı verim yakaladı 

Nevşehirli çiftçiler Macar fiği ile üç katı verim yakaladı
 
 
 
NEVŞEHİR - Nevşehir’de tarlasına adi fiğ yerine Macar fiği eken üreticilerin üç kata varan verim elde ettiği bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından merkez ilçeye bağlı Basansarnıç köyünde, 'Macar Fiği Tarla Günü' düzenlendi.

Tarla gününe; Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu, Acıgöl, Avanos, Gülşehir, Derinkuyu, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, teknik personelleri ve köylüler katıldı.

Macar fiği üretimi yapan Mustafa Tekin isimli çiftçinin tarlasında yapılan etkinlikte, katılanlar incelemelerde bulundu. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Macar Fiğ Projesi'ni il genelinde uygulanması planlanan ekonomik tarımsal getiriye sahip, alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, hayvancılığın ve yem bitkilerinin geliştirilmesi amacıyla başlattıklarını söyledi. Eroğlu, bu kapsamda 50 çiftçiye verilen 4 bin kilogram Macar fiğinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanarak dağıtıldığını kaydetti.

Bu fiğe ilk kültür formlarının Macaristan’dan alındığı için bu isim verildiğini kaydeden Eroğlu, şöyle konuştu: "Yurdumuzun Doğu Anadolu’dan başka diğer bölgelerde kıştan önce ekilebileceği denenmiş olduğu için bu bölgelerde yetiştirilmesine, gelişmesine çalışılmaktadır. Macar fiği, kaliteli yüksek kaba ot verimi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde çok değerli bir baklagil yem bitkisidir. Yıllık yağış miktarı uygun olduğu zamanlarda bölgemizde Macar fiği yem bitkisinden dekara 600 ila 900 kilogram arası kuru ot verimi elde edilebilmektedir. Oysaki karşılaştırma yapılan adi fiğin ise verimi 250–500 kilogram civarındadır. Bu vesileyle üreticilerimiz Macar fiği yetiştirilmesi konusunda teşvik edilmekte ve bu sayede hayvanlarımızın da kaliteli kaba yem ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır. Zaten arazi üzerinde görülen manzara da bu durumu açıklar nitelikte olup, yetişen Macar fiğleri adi fiğin en az 3 katı gelişim sağlamıştır. Macar fiği yeşil ve kuru ot kaynağı olarak kullanıldığı gibi daneleri de kırma yapılarak rasyonlara girmektedir. Bitkisel üretimde ekim nöbeti sisteminde kökleriyle havanın azotunu toprakta tutarak toprağın verimliliğini artırmakta, tarla faydalı rutubetini ekonomik düzeyde kullanmakta ve tarlayı yormamaktadır. Bu nedenle kıraç ve kumsal arazilerde, kışlık olarak ekim nöbetine girdiğinde, kuvvetli kök sistemi ve yeşil bitki örtüsüyle toprağı erozyondan korumaktadır. Macar fiği yatmaya karşı, buğday, arpa, yulaf ve tritikale gibi tahıllarla üçte bir oranında karıştırılarak ekilmek suretiyle de üretilmektedir."

Eroğlu’nun konuşmasının ardından tarla sahibi Mustafa Tekin tarafından tamburlu ot biçme makinesiyle ürün hasadı yapıldı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.06.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Nevşehirli çiftçiler Macar fiği ile üç katı verim yakaladı
Link: Nevşehirli çiftçiler Macar fiği ile üç katı verim yakaladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız