Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Fig, Yonca »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum-Çeşit
 Tohum-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Yem sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Hububat Ekimi Yapan Çiftçilere Uyarı

SAMSUN (İHA) - Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Hububat ekimi olan dönemimizde en büyük yaşadığımız sorun bilinçsiz gübrelemedir. Bunun için çiftçilerimiz gübrelemeden önce muhakkak toprak analizlerini yapsınlar" dedi.
 
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hububat ekimi yapan çiftçilere gübreleme konusunda uyarılarda bulundu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kadir Güven, çiftçilerin genellikle birçoğunun yanlış gübreleme yaptığını belirterek dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İl Müdürü Güven, "Samsun'da Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerimizin güney kısımlarının yükseklerinde hububat ekimi yani buğday, arpa ve yem bezelyesi ekimleri başladı. Bu dönemde çok fazla yapılacak işlerin bir tanesi de özellikle toprağa yapılan derin sürümle ilgilidir. Bu işlem kesinlikle yapılmamalıdır. Bu zamanla toprakta çoraklaşmaya neden olabilir. Nedeni ise toprak sürülürken ne kadar derinlere inilirse, derinde bulunan vitaminsiz olan kısım yukarı çıkabilir. Bu bir risktir. Ayrıca bu sorunla beraber, çiftçilerimiz taban gübresi ve ya diğer gübreleme tarzı gibi çeşitli gübreleme yapıyor. Bu sorun şehrimizde ve ülkemizde derttir. Bu bilinçsizce yapılan bir gübrelemedir. Gübrelemeden önce toprak analizi yapılmalıdır" dedi.
  
Toprak analizleri ile ilgili laboratuvarların hizmet verdiğini belirten Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Çiftçilerimiz istedikleri durumda Bafra'da, Vezirköprü'de, Çarşamba ilçemizde ve OMÜ'deki laboratuvarlar bu konularda hizmet veriyor. Toprak analizleri muhakkak yapılıp, çıkacak sonuca göre gübreleme yapılmalıdır. 1 milyon dekara ulaşmış fındık alanımız var. Bu alanlarda özellikle yaz döneminde gördüğümüz Amerikan beyaz kelebeği ile ilgili zararlanma ve dal kurduyla ilgili zararlanma olan dalların bu dönemde temizlenip bir yerde yakılması çok önemlidir. Çünkü gelecek dönem aynı sorunla karşılaşma ve zarar görme riski yüksektir. Bunun önüne geçilebilme adına bu tür bir işlem yapılabilir. Zirai mücadele ile ilgili ise kış meyve ağaçları grubunda olan çiftçilerimiz, 15 Kasım'dan sonra ki süreç de muhakkak budalama yapmalıdır" diye konuştu.
 
  

Ekleme Tarihi
25.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Hububat Ekimi, Çiftçilere Uyarı, hububat, çiftçi, Samsun
Link: Hububat Ekimi Yapan Çiftçilere Uyarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız