Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


FAO’ya göre hububat bu yıl bereketli olacak

Buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesinde bu yıl yüzde 15’e varan üretim artışı bekleyen FAO, ne dünyanın bazı yerlerindeki kuraklığı ne de Ukrayna’daki karışıklığı tehdit sayıyor.
 
Türkiye’de bu kışın kurak geçmesi nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkileneceği kaygıları yaşanırken FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) dünyanın geneli için bu yılın ‘bereketli’ geçeceğini öngördü. FAO bünyesindeki Tarım Piyasası Bilgi Sistemi (AMIS) tarafından yayımlanan piyasa görünümü raporunda, bu yıl buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesi arzında artış beklendiği ifade edildi. Raporda, önde gelen hububat üretici ve ihracatçılarından Ukrayna’nın içinde bulunduğu jeopolitik kriz de ele alındı. Ukrayna’nın hububat ihracatının yavaşlayabileceği ancak diğer üretici ülkelerdeki üretim artışının bunu fazlasıyla dengeleyeceği belirtildi. Özellikle soya fasulyesi görünümünün Güney Amerika’da son haftalarda yaşanan olumsuz hava koşullarına rağmen pozitif olduğu vurgulandı. Raporda başlıca hububat türlerine ilişkin şu öngörülerde bulunuldu:

“2013/14 sezonunda bir önceki sezona göre, buğday üretiminin yüzde 8.5 artışla 716 milyon tona, mısır üretiminin yüzde 15 artışla 1 milyar 6 milyon tona, pirinç üretiminin yüzde 0.4 artışla 494 milyon tona ve soya fasulyesinin yüzde 6 artışla 283 milyon tona çıkması bekleniyor. Ayrıca, buğday, mısır, pirinç ve soya fasulyesi ihracatında da artış olacağı öngörülüyor.”

Raporda fiyatlara da değinildi ve Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) verilerine yer verildi. Buna göre, bir önceki aya göre artış göstermekle birlikte 2014 Şubat ayında 2013Şubat’ına kıyasla buğday fiyat endeksinin yüzde 15, mısır fiyat endeksinin yüzde 24.7, pirinç fiyat endeksinin yüzde 15.3 ve soya fasulyesi fiyat endeksinin yüzde 4.2 daha düşükolduğu kaydedildi.

‘Türkiye’de sağlıklı tahmin için mayıs ayını görmeliyiz’

İstanbul Tüccarlar Kulübü Gıda ve Tarım Komisyonu Başkanı ve Orgin Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önel, piyasaların, bu yıl kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinin düşeceği endişesi taşıdığını belirterek, “Piyasaları rahatlatacak haber Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden geldi” dedi. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) rekoltelerde ciddi oranlarda yükselme beklediğine dikkat çeken Önel, bununla birlikte özellikle Türkiye için sağlıklı rekolte tahmini yapmak için mayıs ayını görmek gerektiğini vurguladı. FAO raporundaki Ukrayna vurgusuna da dikkat çeken Önel şöyle dedi: “Ukrayna dünya hububat piyasalarının önemli oyuncularından olup net ihracatçı durumunda. Türkiye’nin de bu ülkeden önemli miktarda hububat ve yağlı tohum ithalatı yaptığını unutmamalıyız.”
 



 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: FAO, buğday, pirinç, mısır, Ukrayna, hububat
Link: FAO’ya göre hububat bu yıl bereketli olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız