Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Burhaniye’de Stevia Hasadı Kadınlara İş Oldu

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, ana vatani Paraguay ve Uruguay gibi ülkeler olan Stevia(şeker otu) bitkisinin, 3 yıl önce başlatılan deneme üretimlerinden olumlu sonuç alınırken, örnek bahçede başlatılan stevia hasadı da kadınlara iş oldu.

Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü yetkileri, bitkinin il ve ülke genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi.

Emekli albay Selahattin Güvenç’in öncülüğünde 3 yıl önce başlatılan stevia üretiminden olumlu sonuç alınırken, bu yıl ilk kez üretilen fideler de yurdun değişik yörelerine gönderildi. Burhaniye de, Kaymakamlık ve Tarım İlçe Müdürlüğünün öncülüğünde oluşturulan örnek bahçede de hasada başlandı. Hasat edilen bitkinin yapraklarını ayıran kadınlar da bitki sayesinde iş sahibi olduklarını anlattı. Hasat başlatılan stevia bahçesinde, İl Tarım Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mustafa Başoğlu ve İlçe Müdürü Dursun Okur ile ziraat mühendisleri incelemelerde bulundu. Öğrenci olan Nazlıcan Uçucu, “Okula gidiyorum. Burada çalışarak harçlık çıkarıyorum. Bu işi seviyorum. Çalışıyorum. Bu nedenle de harçlığım çıkıyor” dedi.

Hasatta görev alan Gülizar Yıldırım, “Halkımıza faydalı olduğu için bunun ekilmesini tavsiye ederim. Hem halkımıza gelir, hem de sağlık için elverişli” diye konuştu.

Ayşe Çakıcı da, “Çocuklarımı okutmak için çalışıyorum. Ekmek parası için çalışıyorum. İşimizi severek yapıyoruz” dedi.

Hatice Üsten ise, “Oğlum asker. Ona para gönderiyorum. Evim kira. Kızım okuyor. Lise sonda. Üniversiteye hazırlanıyor. Çalışıyorum. Çalışıyoruz oturduğumuz yerden. Çapasını yaptık. Şimdi de hasat yapıyoruz.” dedi.

İl Tarım Müdürlüğü Bitki Sağlığı Koruma Müdürü Mustafa Başoğlu, “Stevia, şeker otu diye bildiğimiz bir özel ürün. Alternatif bir ürün. İlimizde 3 yıldan bu yana Selahattin beyin katkılarıyla devam ediyor. İl müdürlüğümüz olarak biz olayın farkındayız. Stevianın yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Ve değişik tarla günü veyahut ta basın aracılığıyla yaygınlaştırılması adına çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra her türlü desteği bakanlık olarak verileceği duyumunu aldık. Bu da bizi çok sevindirdi ve heyecanlandırdı. Üreticimize başarılar ve kolaylıklar diliyoruz. İnşallah, gelecekte Türkiye’nin ve dünyanın ümidi olacağı noktasında kesinlikle ümidimiz var. Üreticimize başarılar diliyoruz. Ülkemiz tarımı açısından da alternatif ürün olduğu için yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz. Tavsiye ediyoruz. Yaygınlaştırılması ülkemiz için de faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Stevia Derneği Başkanı Selahattin Güvenç, “Ülkemizde ilk defa stevia bitkisini, Burhaniye de tarlaya diktik. Çiftçi, için büyük getirisi olan bir bitki. Aynı zamanda diyabetlilerin obezlerin daha doğrusu bütün insanların sağlığı için doğal için doğal bir tatlı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Cumhuriyet tarihi boyunca hep ilklere imza attı. Bu meyanda stevia bitkisini şeker otuna da ilgi gösterdiler. Heyet kuruldu. Çalışmalar yaptılar. Sonuçta ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar olduğunu biz stevia derneği olarak biliyoruz. Artık fidemizi de kendimiz üretiyoruz. Dernek olarak bütün çiftçilerimize destek olacağız. Diyabetliler, artık bununla stevia bitkisiyle sağlıklı yaşama hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Burhaniye’de, Stevia Hasadı, Kadınlara İş Oldu
Link: Burhaniye’de Stevia Hasadı Kadınlara İş Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız