Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Bulgur ve pirinç gibi ürünlere rakip çıktı

Astronot yiyeceği hammaddesi Kinoa, Türkiye'de yaygınlaşıyor. Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yetiştirilen ve özellikle astronotlar için yiyecek yapımında kullanılan kinoa bitkisi, Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başladı.


Anadolu'da bazı şehirlerde alternatif bitkiler arasına alınıp ekimleri yapılan kinoanın, başkentteki deneme üretiminde de başarılı sonuç alındı.

Gölbaşı ilçesi Hacı Muratlı Mahallesi'nde özel bir çiftlikte yetiştirilen kinoanın, hasadına başlandı. 4 bin dönümlük araziye ekilen kinoanın, araziye uyumu ve verime göre önümüzdeki sezon da ekilmesi planlanıyor.

Girişimci Kerem Kunt, kinoayı ekerek, tarım alanında önemli bir girişime öncülük ettiklerini belirterek, 4 dönümlük arazi üzerinde deneme amaçlı ektikleri ürünün hasadına başladıklarını kaydetti.

Anavatanı Güney Amerika olan kinoa bitkisinin Gölbaşı'nda deneme ekimini yaptıklarını söyleyen Kerem Kunt, bu bitkinin İnkalar'dan bugüne geldiğini kaydetti.

Kuraklığa dayanıklı kinoada A,B,C,D,E ve K vitaminleri bulunduğunu belirten Kunt, "Tadı tıpkı bulgur gibi olan kinoa Anadolu'nun her yerinde yetişebilecek özelliktedir. Özellikle İnkaların kullandığı bu ürün, uzun yıllar boyunca unutulmuş. NASA'nın yapmış olduğu bir araştırma sonucu tekrar günümüze dönüyor. Bu araştırma sonrası içerisinde en çok vitamin bulunan ve aminoasit içeren bir bitki olarak kayıtlara geçiyor. Hatta NASA astronotlar için yiyecek yapımında kullanıyor" dedi.

Kinoanın hamile ve bebekler için demir deposu olduğunu ifade eden Kunt, "Bunun yanı sıra gluten hastaları için de tamamen doğal bir üründür. İçerisinde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları da tercih etmektedir" dedi.

Kinoa tahılının yurt dışından gelmesi nedeniyle Türkiye'de yüksek fiyatlarla satıldığını vurgulayan Kunt, "Yerli üretimle bu fiyatlar aşağı çekilecektir. Özellikle kullanım alanları çok geniş olan bu ürünün bulgur, pirinç gibi ürünlerin yerini almasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Bulgur ve pirinç gibi ürünlere rakip çıktı,kinoa
Link: Bulgur ve pirinç gibi ürünlere rakip çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız