Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


'Kampüs' Adana Borsası'nın hacmini ikiye katlayacak

Adana Ticaret Borsası, tüccara analiz ve satış kolaylığı sağlayacağı düşünülen Borsa Kampüsü projesine hız verdi. İnşaat çalışmalarına başlanan kampüs projesi ile borsanın hububat işlem hacminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.

ADANA - Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, bu yıl tahıl ürünlerini daha iyi değerlendirebilmek için Borsa Kampüsü projesini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Kampüs inşaatı başladı. Bu kampus ile tüccar ürünlerinin hem analizini hem de satışını çok kolay yapacak" dedi.

Kampüste ürün numunesinin de alıcının önüne konulacağını kaydeden Çalışkan, "Böylece alıcı alacağı ürünü canlı da görebilecek. Salonda en azından 60-70 kişi olacağını umuyoruz. Konya'da bu sistem yürüyor. Mesela Konya'da alım satım salonunda 150 sandalye var ve 150'si de doluyor. Böyle bir ortamda tüccarın malı ihale ile satılacak. Yani tam değerini bulacak" diye açıkladı.

Borsa Kampüsü'nün işlem hacminde 1,5 milyon ton buğday, 700 bin ton civarında mısır, 2,5 milyon ton civarında hububat bulunduğunu belirten Çalışkan, bu hacmi kademeli olarak 10 milyon tona çıkaracaklarını söyledi. Türkiye'de yüzde 13 olan tarım ve tarıma dayalı ihracatının Adana'da yüzde 30'un üzerine çıktığını kaydeden Çalışkan, "2013'te Türkiye ihracatının 18 milyar doları tarım ve tarıma dayalı ihracat oldu. Adana'nın 2 milyar dolarlık toplam ihracatının ise 600 milyon doları tarım ve tarıma dayalı sanayi kaynaklı" dedi.

Bölgede su sıkıntısı ile karşılaşmadık

Türkiye genelindeki kuraklığa rağmen en çok sulama isteyen mısırda bile sulama sıkıntısı çekmediklerini belirten Başkan Muammer Çalışkan, "Adana, tarım şehri olma özelliğini sürdürüyor. Çukurova dünyanın en verimli ovalarından biri. En kurak zamanlarda bile su sıkıntısı çekmiyoruz. Bu yıl en kurak yıllardan birisiydi ama yılda 6–7 defa sulanan mısırı çok ektiğimiz halde su sıkıntısı ile karşılaşmadık" açıklamalarında bulundu.

Süne mücadelesi buğdayda yüzde 20 kâr sağladı

Borsanın farklı projeler de yürüteceğini ifade eden Çalışkan, son olarak buğdayda süne zararlısı projesini yürüttüklerini söyledi. Başkan Çalışkan, ayrıca Adana'nın kuzeyindeki ovalara musallat olan süne zararlısının buğdaya yüzde 20 zarar verdiğini belirtti. Çalışkan, 30 - 40 bin TL masraf yaparak süne zararlısını yok ettiklerini ve çiftçiyi 10 - 20 milyon TL kâr ettirdiklerini dile getirdi.

Çiftçi mısırı pamuktan daha kârlı görüyor

Çiftçinin mısırı, pamuktan daha karlı bir ekim ürünü olarak gördüğünü ve bu yüzden de pamuk ekiminin azaldığını açıklayan Muammer Çalışkan, "Pamuğun dünyada fiyatı neyse Türkiye'de de bu fiyat aynı. Pamuğun ithalinde ne bir fon ne de bir gümrük kısıtlaması var. Ama mısır öyle değil. Mısırın ithalatında yüzde 30 vergi var ve izine bağlı, dolayısıyla dünya fiyatlarının yüzde 60–70 daha fazlasına satılıyor. Durum böyle olunca çiftçiye mısır ekmek daha karlı geliyor. Pamuğun ekiminin azalmasının en büyük sebebi budur. Bir de mısır ekimi daha az maliyetli ve hasadı daha kolay" dedi. Tüm gerilemelere rağmen bu yıl pamuğun yüzde 20 civarında arttığını ifade eden Çalışkan, bu yıl 600 bin ton lif pamuk üretimi beklendiğini açıkladı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kampüs, adana borsası, tarım, buğday, mısır, pamuk
Link: 'Kampüs' Adana Borsası'nın hacmini ikiye katlayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız