Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  Diğer Tarla Bitkileri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme sanayi
 Kaba yem-Silaj
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Hasat gecikti, ürünler zamlandı

Kısa süre önce düşüşe geçen bakliyat fiyatları tekrar yükselişte. Son bir haftada pirinç 20, fasulye 40 mercimek 60 kuruş zam gördü.

Erken ekilen çeltikte de söküm işinin son yağışlar nedeniyle yapılamadığını bildiren Reis “Pirincin yüzde 90’ı hala tarlada. Bir de okulların açılması ve bayram öncesi olması nedenleriyle talep arttı. Ekimkasım sonuna kadar çeltik hasadı bitmez. Fiyatlar hasattan sonra düşüşe geçer. Şu anda pirinçte 20 kuruşluk yükseliş var. Bu pirinç fabrikalarının belirlediği fiyat” dedi. Fasulye fiyatlarında geçtiğimiz süreçte yüzde 30’a varan düşüş yaşandığını hatırlatan Reis, "Fasulye hasadı da Türkiye’nin ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak fakat beklentilerin biraz altında kalan rekolte nedeniyle fiyatlar 30- 40 kuruş yükseldi. Mercimek fiyatlarında ise durum biraz farklı. Türkiye’nin mercimek ithalatının büyük kısmını yaptığı Kanada’da sorun olduğu belirtiliyor. Bu nedenle ithal mercimeğin fiyatı yukarı yönlü seyrediyor. İthal mercimekte yaşanan fiyat artışı yerli mercimek fiyatlarını da tetikliyor. Şu anda yerli kırmızı mercimek 3.40’tan 3.80’e, ithal kırmızı mercimek 3’ten 3.30’a, sarı mercimek 4’ten 4.30’a, yeşil mercimek ise 3.20’den 3.80 liraya yükseldi" diye konuştu.

İthal mercimekte yaşanan sıkıntı ürünün fiyatını yukarı çekiyor diyen Reis sözlerine şöyle devam etti: "En geç ocak ayına kadar ucuz bir pazar bulunarak, fiyatlar dengeye oturacaktır. Fiyatlarda düşüşün yakında gerçekleşecek. Bu düşüşün ne kadar olacağı ise belli değil."

Gönen pirinç 4.30’dan 4.50’ye, Baldo pirinç 4’ten 4.20’ye, Osmancık ise 3’ten 3.20 TL’ye çıkarken, 8-9 mm 7.5- 8 mm fasulyenin fiyatı 4.20’den 4.50 TL’ye, barbunya fiyatı ise 5.80’den 6.20 TL’ye yükseldi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakliyat, hasat, pirinç, Reis Gıda, Barbaros Reis
Link: Hasat gecikti, ürünler zamlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız