Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Aksaray’da Kuraklık Tehlikesi

AKSARAY (İHA) - Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da bu yıl yeterli yağış olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi baş gösterdi. Ekilen buğday tarlalarındaki tohumlar don ve yağış olmaması nedeniyle toprakta çürürken, çiftçiler tedirginlik yaşıyor.
 
Türkiye’nin birçok ilinde kuraklık sıkıntısı olduğunu ve özellikle Aksaray’da son 20 yılın en yüksek kuraklık döneminin yaşandığını belirten Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray genelindeki ekili tarlalarda incelemelerde bulundu. Tarladaki tohumların çürüdüğünü belirten Koçak, “Aksaray’da şu anda çok büyük bir kuraklık yaşıyoruz. Şu içinde bulunduğumuz sezonda çiftçilerimizin yoğun çalışmaları olan ve komşunun komşuya gidemeyeceği bir zamandı. Ama maalesef ilimizde ve ülkemizin birçok yerinde kuraklık sorunu var. Aksaray’da son 20 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde hafif bir kar yağdı ama bu kar yağışı da çok azdı. Bundan dolayı da sezon şu ana kadar don olarak geçti. Bu da ekinlerimize zarar verdi. Yani don alan tohumlarımız var. Yağmurda az yağdı. Yıl ortalamasına göre çok düşük yağış aldık. Aksaray’da Kasım ayında metrekareye 17 kilogram yağış oldu, Aralık ayında ise 20 kilo yağış aldık. Bu miktarlarda ciddi anlamda düşük” dedi.
 
Koçak, çiftçilerin kara kara düşündüğünü belirterek, “Şu anda çiftçilerimiz kara kara düşünüyor. Aksaray’da kuraklık tehlike çanları çalıyor. Sezon kurak gittiği için ciddi sıkıntılı. Bu nedenle İç Anadolu havzasına dış havzalardan su getirilmesini istiyoruz. Zaten getirilmezse ve hava şartları da böyle giderse gelecek sene çiftçilerimiz çok perişan olacak. Dondan dolayı tohum tarlada çillendi. Çillenince de zaten çürüdü. Hava şartları bu şekilde giderse yüzde 50, 60 rekolte düşüşü yaşanır. Bu durumdan da hem üreticimiz hem de tüketicimiz zarar görür” diye konuştu.

REKOLTEDE YÜZDE 50 KAYIP OLACAK
 
Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Mustafa Şahin ise, rekoltede yüzde 50 kayıp yaşanacağını ifade ederek, "Şu anda Aksaray olarak çok kurak bir sezon geçiriyoruz. Şu anda elimden bir buğday var ve bu buğday çıkmış ama çıkan buğday tekrar kurumuş. Yani en azından yüzde 40, yüzde 50 kayıp yaşanır” şeklinde konuştu.
 
Tedirgin bir halde yağmur ve kar bekleyen Aksaraylı çiftçiler ise, “Gördüğünüz gibi bulunduğumuz arazi kuraklıktan dolayı ürünleri çıkmamıştır. Normalde bu aylarda bizim gübrelememiz gerekirdi. Bundan dolayı da gerçekten endişeliyiz. Tedirgin olarak bekliyoruz. Bizim bütün gelir kaynağımız çiftçilik, toprak. Yalnız şu durumda biz gerçekten çok perişanız. Yılımız çok aşırı kurak geçiyor. Şu an ektiğimiz buğdaylar tamamen çıkmadı. Şu an gördüğümüz alan buğday tarlası. Hiçbir tane buğday görünmüyor. Ekilen tohumun da yaklaşık yüzde 50’si tamamen çürümüş durumda. Bütün devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. En büyük umudumuz da yüce Rabbimiz ve onun vereceği yağış” ifadelerini kullandı. 
 
 

Ekleme Tarihi
06.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aksaray, Kuraklık Tehlikesi, tarım, kuraklık, buğday, tarla
Link: Aksaray’da Kuraklık Tehlikesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız