Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Tarımsal üretimde yaz sezonu endişesi

Kuraklık nedeniyle buğday ve bazı kışlık sebzelerin üretiminde yaşanan olumsuzluk, çiftçilerde yaz sezonu üretimde de benzer sıkıntının yaşanacağı endişesine yol açtı.

ADANA - Türkiye’de uzun zamandır yağmur ve kar yağmaması nedeniyle yaşanan kuraklığın özellikle tahıl üretimini olumsuz etkilemesi beklenirken, çiftçileri şimdi de yaz sezonu endişesi sardı. Eğer tarımsal kuraklık devam ederse, önümüzdeki sezon ekimi yapılacak ürünlerde de ciddi sıkıntıların yaşanması gündemde.

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, Çukurova bölgesine 60 gündür yeterli yağmur düşmediğini, yaşanan kuraklığın kış ürünlerinden en fazla buğdayı ve kışlık sebzeleri etkilediğini söyledi. Kışlık sebzelerde sulama imkanının daha kolay olduğunu, ancak buğdayda sulamanın zor olduğunu dile getiren Doğru, yağmurun yağmamasının buğdayın çimlenmesini geciktirdiğini anlattı. Doğru, “Türkiye’de üretilen buğdayın yaklaşık yüzde 10’u Çukurova bölgesinde yetişiyor. Bu çok büyük bir rakam olmasa da ülke ve bölge ekonomisini önemli oranda etkiliyor. İç Anadolu’da da kar olmadığı, yağışın azolduğunu biliyoruz. Bu durum Türkiye’deki tahıl üretimini çok önemli ölçüde etkileyecek” dedi.
 
Geçen yıl Türkiye’de 22 milyon ton ile buğday üretiminde rekor yaşandığını, kuraklığın devam etmesi halinde bu yılki üretimin normalinde altına düşecebileceğine işaret eden Doğru, “Gelecek yıl önemli miktarda tahıl açığı olabilir. Buğday ithalatı gerekebilir. Şubat ve mart ayındaki yağışlar belirleyici rol oynayacak” dedi. Doğru, kuraklık devam ederse yaz ürünleri için de sıkıntılı bir durum ortaya çıkacağını ve asıl endişelerinin bu olduğunu söyledi. DSİ’nin Adana’daki Çatalan ve Yedigöze Barajı’nda su miktarları yeterli olduğu, Seyhan Baraj Gölü’nün tehlike sınırının altında bulunduğu bilgisini verdiğine işaret eden Doğru, “Ancak karın az olması nedeniyle yaz boyunca bu baraj suları tarımsal sulama için yeterli olmayacak. Bu durumda yaz ürünleri için de tehlike çanları çalmaya başlayacak” diye konuştu.

Tahıl üretiminde yüzde 30-35 azalma yaşanacak

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise, bölgede son yıllarda uzun zamandır görülmeyen çok ciddi bir tarımsal kuraklık yaşandığını ve kışlık ürünlerin tamamının etkilediğini söyledi. Bölgede ağrılıklı hububat ürünlerinde sıkıntı yaşandığını anlatan Girmen, “Bölgesel olarak çok ciddi bir ürün ve rekolte kaybı yaşayacağız. Bu şimdiye kadar muammaydı. Ancak bu tarihten itibaren özellikle hububatta yapılabilecek çok fazla bir şey yok. Tahıl üretiminde yüzde 30-35 oranında bir rekolte kaybı bekliyoruz” dedi. Girmen, kışlık ürünler için çiftçilerin farklı yöntemlerle sulama yaptığını, bunun da maliyetlerini artırdığını belirtti. Kuraklığın narenciyeyi de olumsuz etkilediğini söyleyen Girmen, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada önemli miktarda yağış beklendiğini belirtti. Umarım bu tahminlerde bir değişiklik olmaz. Eğer tarımsal kuraklık devam ederse, önümüzdeki sezon ekimi yapılacak ürünlerde de çok ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Adana’da sezon çok erken başlar. Özellikle mısır, soya ve pamukta Türkiye’de ekime ilk Adana bölgesinde başlanır. Kuraklık devam ederse bu ürünlerin ekiminde de ciddi sorunlar yaşayabiliriz” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tarımsal üretimde, yaz sezonu endişesi, kuraklık, tarım, Adana, Adana Çiftçiler Birliği, Mutlu Doğru
Link: Tarımsal üretimde yaz sezonu endişesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız