Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Kuraklık, buğdayda rekolteyi etkileyecek

Kuraklık, mart, nisan, mayıs yağışları mevsim normallerinde olsa bile buğdayda 27 ilde rekolteyi etkileyecek.

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de kuraklığın, mart, nisan, mayıs yağışları mevsim normallerinde olsa bile buğdayda 27 ilde rekolteyi etkileyeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Yazılı açıklamasında, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği 2013-2014 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporuna" yer veren Bayraktar, raporun ziraat odalarından alınan bilgiler doğrultusunda hazırlandığını, Şubat ayı sonuna kadar gerçekleşen yağışlar ve ürünlerin gelişme durumlarının incelendiğini ve 2014 yılı buğday rekoltesi tahmininin çıkarıldığını kaydetti. Tahminlerine göre, buğday rekoltesinde kayıp oranının, Akdeniz Bölgesinde yüzde 24,9, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 23, Karadeniz Bölgesinde yüzde 15, Ege Bölgesinde yüzde 13 olduğunu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 5'e, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 4'e düşeceğini belirten Bayraktar, yetersiz yağışların buğday ve arpada önemli bir risk oluşturmadığı, özellikle şubat ayı sonlarında gerçekleşen yağışların buğdayın gelişimi için faydalı olduğu Marmara Bölgesinde ise henüz bir rekolte kaybı görülmediğine işaret etti.

Mart ve nisan ayı yağışlarının, 2013-2014 tarımsal üretim sezonu için hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, ülke genelinde 27 ilde kuraklık nedeniyle rekolte kaybı beklendiğini bildirdi. Bayraktar, "Çalışma sonuçlarına göre, mart, nisan, mayıs ayları yağışlarının mevsim normalleri civarında oluşması durumda, 2014 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 14,3 oranında azalarak 18,9 milyon tona ineceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle bahar yağışları buğdayda rekolteyi belirleyecektir. Bu aydan itibaren iklim şartları iyi gider, yağışlar da normalin üzerinde olursa rekolte kaybı azalır.

Tarımsal sulamada halen 32 milyar metreküp su kullanıldığını da dile getiren Bayraktar, "Modern yöntemlere geçilmesi halinde mevcut hesapla 9,6-19,2 milyar metreküp arasında değişen su tasarrufu demektir. Halen içme kullanma suyu olarak 7 milyar metreküp, sanayi suyu olarak 5 milyar metreküp su kullandığımız düşünülürse rakamın boyutları çok daha iyi anlaşılacaktır. Su tasarrufunun daha fazla miktarda yapılabilmesi için optimal arazi büyüklüğüne ulaşılması gerekir. Bu hem sulama yatırımlarının maliyetini azaltır, hem de suyun daha etkin kullanılmasını sağlar" görüşlerini bildirdi.

Bayraktar, arazi toplulaştırması çalışmaları ile arazilerinin daha fazla bölünmesine engel olacak ve halen TBMM'nin ilgili komisyonunda görüşülen miras hukukuyla ilgili düzenlemenin bir an önce kanunlaştırılmasını da sonuna kadar desteklediklerini ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: buğday, rekolte, TZOB, şemsi bayraktar
Link: Kuraklık, buğdayda rekolteyi etkileyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız