Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

"Gerekli zirai kaidelere uyulmaması, toprağın verimini düşürüyor"

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, toprağın gerekli zirai kaidelere uyulmadan kullanılması durumunda veriminin düştüğünü bildirdi. Çebi, zirai kaidelere uyulmadan kullanılmasının, toprağın bütünüyle ortadan kalkmasına sebebiyet verebileceğini kaydetti.

Her yıl 11-17 Haziran tarihleri arası kutlanan ‘Toprak Bayramı Haftası’ nedeniyle bir açıklama yapan Müdür Çebi, yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında Toprak Haftası kutlanmakta ve bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenlendiğini bildirdi.

Bütün canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olan toprağın daha fazla korunması gerektiğini aktaran Çebi, "Toprağın üst tabakası insanların ve diğer canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil etmektedir. Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunuyor. Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Doğal zenginlik kaynağımız olan ormanların, bitkilerin, evcil ve yabani hayvanların yaşaması, ancak toprak sayesinde olur. Etrafımıza baktığımızda küçük bir arazi parçasında bile çeşitli topraklar görürüz." dedi.

Toprağın bilinçli olarak işlenmesiyle yenilenebilen ve ıslah edilebilen bir kaynak haline geleceğinin altını çizen Çebi, "Toprak gerekli zirai kaidelere uyulmadan kullanılırsa, verimliliği düşecektir hatta en kötüsü de toprağın bütünüyle ortadan kalkmasına sebebiyet verebilir." değerlendirmesinde bulundu.

İl Müdürlüğü olarak tarımsal arazilerin kıymetini bildiklerine değinen Çebi, "Dünyadaki toprakların ancak 1/10'unda üretim yapılabilmektedir. Türkiye'nin arazi varlığının ise yaklaşık yüzde 36'sı işlenmekte, yüzde 28'i çayır ve mera, yüzde 30'u orman ve fundalık olup, geriye kalan bölümü diğer araziler içinde yer almaktadır. Ekilebilir arazinin ise ancak yüzde 11'i sulanabilmektedir. İlimizdeki arazi dağılımına baktığımızda ise yüzde 38’i tarım alanı, yüzde 2,9’u çayır ve mera, yüzde 37’isi orman ve fundalık, yüzde 21,7’si tarıma elverişsiz arazidir. Geriye kalan yüzde 0,4’lük alan kullanılmayan tarım arazilerini kapsamaktadır. Yüzde 40,7’lik alan ise sulanabilen arazi kapsamındadır. İl Müdürlüğü olarak bu arazilerin mevzuatlar çerçevesinde başka şekilde kullanılmasına müsaade etmiyoruz." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.06.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik


Link: Gerekli zirai kaidelere uyulmaması, toprağın verimini düşürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız