Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Almanya'da Türk STK'lar yeşil enerji için buluştu

Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK) artık sadece azınlık toplumu olmanın getirdiği sorunlarla ilgilenmiyor. TEMA Almanya Vakfı ve Türk Üniversiteliler Derneği Türk ÜniD, Köln Üniversitesi’nde düzenledikleri bir kongreyle çevre sorunlarını ele aldı ve çözüm olarak ekonomi sisteminin doğaya uygun olmasını öneren ve yenilenebilir enerjiyi öne çıkaran ‘yeşil ekonomi’yi tartışmaya açtı. ’Yeşil Ekonomi: “Gelecek İçin Sınavlar-Dönüşümdeki Ekonomi’ başlığını taşıyan kongreye işadamları ve çatı dernekleri BUV e.V. ve BAREX e.V da destek verdi.

TEMA Almanya Başkanı Hayati Önel, Türkiye’de yatırım yapmış 8 binin üzerinde Alman firmasının iki ülke arasında ‘yeşil ekonomi’ konusunda ne derece büyük potansiyel olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Önel, “Almanya’da ‘yeşil ekonomi’ iyi bir noktada, bu alandaki büyüme yüzde yirmilerde“ dedi. Önel, TEMA’nın uzmanlarıyla özellikle Türk firmalarının kalıcı şekilde çevreci firma şekline dönüşmelerine katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Kongreye katılan Köln Başkonsolosu Emre Engin ise geleceğin savaşlarının su ve gıda üzerine olacağının konuşulduğunu hatırlatarak şöyle dedi: "Günümüzde doğaya verilen zararla insan uygarlığı hızla kendi sonunu hazırlıyor. İhtiyaç duymayacağımız teknolojiler üreterek, giymeyeceğimiz kıyafetlere para harcayarak, tüketilmeden atılacak gıdalar üreterek doğa kaynaklarını tüketiyor ve sonumuzu hazırlıyoruz. Bunu gençlerimize anlatmak için ailelere, STK’lara büyük görev düşüyor."

Kongrenin katılımcılarından KRV Çevre Bakanlığı yetkilisi Alexandra Landsberg, yeşil ekonomi ile yeni istihdam, sosyal sorumluluk, ekonomide başarı ve ekolojik düzelmeye ulaşılabileceğini söyledi. Landsberg, “Pazar payı şimdiden 2 trilyon Euro’yu buldu. Sektör yenilenebilir enerji, enerji depolanması, biyogıda gibi çok yönlü. Sadece eyalette sektörde 274 bin kişi çalışıyor.” diye konuştu. Landsberg, yeşil ekonomi stratejilerini önümüzdeki yıl tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Kongrede konuşan Türk ÜniD Başkanı Levent Taşkıran, ekonominin çevreci ekonomiye dönüştürülmesinin Ekonomi Bilimi Fakültesi’nde tartışılmasının anlamlı olduğu kaydetti.

Podyum tartışmasında ise SOLİTEM’in kurucusu Dr. Ahmet Lokurlu, “Benden sonraki kuşağa ait olan doğal kaynakları kullanmaya hakkım yok. Enerji kaybını azaltırsak büyük katkı sağlarız." dedi.

Podyumun bir diğer konuğu olan KRV Milletvekili Arif Ünal (Yeşiller) ise şimdiden iklim değişikliği, ormanların zarar görmesi, su kıtlığı, balık ve hayvan gibi biyolojik türlerinde, doğal kaynaklarda azalma gözlendiğini hatırlattı. Ünal, “Doğal kaynaklardan gelecek nesillere de bir şeyler bırakmak sorumluluğumuzdur." ifadelerini kullandı.

CDU KRV Milletvekili Serap Güler sadece Almanya’nın gayretlerinin yeterli olmayacağını hatırlatırken BUV’dan Önder Kurt, girişimciler için en önemli noktanın geliştirilecek politikaların kalıcı olması olduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
25.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Almanya, Türk STK'lar, yeşil enerji, için buluştu
Link: Almanya'da Türk STK'lar yeşil enerji için buluştu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız