Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Nisan-mayıs yağışları kuraklık korkusunu azalttı

Nisan-mayıs aylarında yağan yağmur, çiftçinin tarımsal kuraklık endişesini azalttı. Sulama göletlerinde su seviyesini artıran son yağışların özellikle sebze-meyve ve bakliyat ürünleri üretimini olumlu etkilemesi bekleniyor.

Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, nisan-mayıs yağışlarının bakliyat ile sulanması gereken yazlık bitkilerde kuraklık endişesini izale ettiğini söyledi. Gelişimi büyük ölçüde bahar yağmurlarına bağlı olan nohut, kırmızı ve yeşil mercimeği olumlu etkileyen son yağışların, sulama göletlerinde su seviyesini de yükselttiğini belirten Kiraz, "Hububata geç kalan yağmur, bakliyat ürünlerine olumlu etki yapacak. Pamuk, mısır şekerpancarı, ayçiçeği gibi ürünlerde sulama sıkıntısının yaşanacağı endişesi az da olsa devam ediyor" dedi.

Bahar yağışlarının hububat ekili alanlarda kış kuraklığından doğan zararı telafi edemediğini, rekolte kaybının daha fazla artmasının önüne geçtiğini anlatan Fehmi Kiraz, "Bakliyat ürünleri yeni ekildiği için yağışlardan olumlu etkilendi. Toprak yeterli miktarda yağış aldığı için nemi bitkilerin gelişimi için uygun. Bu yağışlar baraj ve göletler biraz doldu ama geçen yıla göre yüzde 30 düşüş var. Taban suları yeterince yükselemediği için sulamada sıkıntı yaşanabilir" ifadesini kullandı.

"Bakliyatta endişeye gerek yok"

Bakliyatçı Mehmet Reis ise bakliyat ürünleri rekoltesinde her hangi bir sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini söyledi.

Bakliyatta ekilebilecek alanların tamamına yakınının ekildiğini ifade eden Reis, "Bakliyatta endişeye gerek yok. Ekilebilecek alanların tamamı ekildi. Ekimin yapıldığı dönem olan nisan-mayıs aylarında beklenen yağışların olması ürünün gelişmesi açısından iyi oldu" bilgisini verdi.

Ekim, kasım ve aralık aylarında ekilen buğday, arpa, kırmızı ve yeşil mercimek gibi ürünlerin hasadının haziran-temmuz aylarında yapılacağını hatırlatan Mehmet Reis, şu bilgileri verdi:

"Hububat dışında tarlada olan ürünlerde şu ana kadar bir sıkıntı görünmüyor. Tarladaki ürünler, çiçek açmış ve gelişimiyle ilgili bir sıkıntı görünmüyor. Bazı bölgelerde, kuraklık nedeniyle, üretim kaybı olsa da, bakliyatta iç tüketimi karşılayacak ürün hasat edilecektir. Şuan itibariyle, ekim alanlarından sevindirici haberler var. Tohumun toprağa atıldığı dönemde rekolte kaybından bahsetmek doğru olmaz. Topraktaki nem ve son yağışlar bakliyatta beklenen rekoltenin alınacağını gösteriyor."

Tarımsal üretimde ürün hasat edilinceye kadar riskin her zaman devam ettiğine dikkati çeken Reis, bundan sonra yaşanabilecek olumsuz hava şartlarının ürün kaybına yol açabileceğini dile getirdi. Reis, herhangi bir mücbir sebep olmaması durumunda bakliyatta bu yıl ciddi bir zayiatın olmayacağını ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Nisan-mayıs yağışları, kuraklık korkusunu azalttı
Link: Nisan-mayıs yağışları kuraklık korkusunu azalttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız