Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Türkiye Stratejik Bir Ürün Olan Aspir’i Yaygınlaştırıyor

ANKARA (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aspir’in Türkiye coğrafyasına uygun bir bitki türü olduğunu söyledi.
 
Bakan Eker, Aspir’in ana vatanının Türkiye olduğunu ve geçmişte Orta Anadolu’da yetiştirildiğini hatırlattı. 10 yıl önce üretimi yok denecek kadar az olan Aspir’in destekleme kapsamına alındığını belirten Bakan Eker, bu sayede yüzde 80 binlik bir artış sağlandığını kaydetti. Stratejik bir ürün olan Aspir’in yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Eker, bu sayede dışa bağımlılığın da azalacağına işaret etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Yağlı bitkiler içinde en çok Aspir'e destek veriyoruz. Aspir'e pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bakanlığımızın verdiği desteklerle 2002 yılında 25 ton olan üretimi 20 bin tona çıkardık. Böylece Türkiye, Hindistan, Meksika, ABD gibi önemli üreticilerden sonra dünyada 7.sıraya yükseldik” dedi.
 
Mehdi Eker aspirin ülkemizde yalancı safran olarak da bilindiğini ifade ederek, “Aspir kuraklığa dayanıklı bir bitki, ayrıca tohumun ortalama yağ oranı yüzde 40 civarında. Yetiştirilme şartları açısından ülkemizin coğrafi yapısına çok uygun. Az yağış alan ülkemizde hiç sulama yapmadan bile Aspir üretimi mümkün. Geçmişte bizim coğrafyamızın bir ürünü olan Aspiri insanımız pek tanımıyordu. Üretimini biz yaygınlaştırıyoruz. Önemli bir yağlı tohum bitkisi olan Aspir mutfakta sıvı yağ olarak kullanılmasının yanı sıra boya, vernik, yem, ilaç sanayi ve biyodizel üretimi gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor" dedi.
 
Mehdi Eker, Soya, Kanola gibi yağlı tohumlara göre Aspirin yetiştirilmesinde çiftçi açısından birçok avantaj bulunduğunu söyledi. Bakan Eker, doğrudan anıza ekim yapılabildiği için maliyetlerin düştüğünü, anız yakılmasının önüne geçildiğini anlattı.
 
Bakan Eker, “ Yağlı bitkiler içinde en çok destek verdiğim ürün Aspir. Çiftçilerimiz bu ürünü ekmekten korkmasın. Çünkü bu ürünün alıcısı hazır” ifadesini kullandı.
 
Bakan Eker’in verdiği bilgiye göre; Aspirin veriminde ve üretiminde artışlar sağlamayı hedefleyen Bakanlık ilk defa 2006 yılında Aspiri destekleme kapsamına aldı. Destekleme kapsamına alındıktan sonra Aspirin ekim alanları son 10 yıl içinde 40 dekardan 16 bin dekara, üretimi ise 25 tondan 20 bine tona çıktı. 2013 yılında ise Bakanlık Aspir üretiminin 50 bin tona çıkarılmasını hedefliyor. Aspir üretiminin artmasıyla birlikte Türkiye’nin yağ ihtiyacının önemli bir kısmı yerli üretimden karşılanacak.
 
Bakanlık ilk kez 2006 yılında kilogram başına 22 kuruş olarak verdiği Aspir primini, 2013 yılında kilogram başına 45 kuruşa çıkardı. Verilen bu miktarla dekar başına 70 lira, (bu miktara mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı tohum gibi desteklerde ilave edildiğinde) dekara verilen destek miktarı yaklaşık 91 liraya ulaşmaktadır. Böylelikle Bakanlık üretim maliyetinin yüzde 75’ini karşılamaktadır. 2006-2012 üretim dönemi için çiftçilerimize bugüne kadar toplam 22,5 milyon lira ödendi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aspir bitkisinin yaygınlaştırılması için tarımsal birliklere de çağrıda bulundu. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve beraberindeki heyeti kabulünde Aspir ekimi konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunan Bakan Eker, tarımla ilgili bütün kuruluşların konuya hassasiyet göstermelerini istedi.
 
 

Ekleme Tarihi
26.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye, Stratejik Bir Ürün, Aspir, Mehdi Eker
Link: Türkiye Stratejik Bir Ürün Olan Aspir’i Yaygınlaştırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız