Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri

Aspir'den elde edilen yağın kalitesi zeytinyağına yakın from gida_tarim on Vimeo.

 


Aspir'den elde edilen yağın kalitesi zeytinyağına yakın

Türkiye’nin bitkisel yağ açığını kapatıp, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen aspir bitkisinden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğu belirtildi.

Orta Anadolu Bölgesi’nde nadasa bırakılan alanların, bitkisel sıvı yağın hammaddesi aspir ekimi yapılarak üretime, ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar doğrultusunda, bu yıl Yozgat’ta yaklaşık 50 bin dekarın üzerindeki tarım alanında ekim yapıldı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaeddin Özdemir, sözleşmeli çiftçilere ait tarım alanlarında, kurumun desteği ile gerçekleştirilen ekim çalışmalarını denetledi, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yozgat’ta bu yıl ilk kez anıza ekim çalışması başlatıldığını hatırlatan Özdemir, geçtiğimiz yıl aspir ekiminin 6 bin dekarlık alanda yapıldığını, olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl 50 bin dekarın üzerinde bir alanda aspir ekiminin yapılmasına yönelik çiftçilerle sözleşme yapıldığını söyledi. Aspir bitkisinin hem Yozgat için hem de Orta Anadolu Bölgesi açısından önemli olduğunun altını çizen Özdemir, aspirden elde edilen sıvı yağın kalitesinin zeytinyağına yakın olduğunu ve aspir yağının 9 kez kızartmada kullanılmasına rağmen özelliğinin bozulmadığını kaydetti. Yozgat’ta tarım alanlarının bir yıl ekilip, ertesi yıl nadasa bırakıldığını, bunun da ekonomiye ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Özdemir, "Çiftçimizin nadasa bıraktığı alanlara aspir ekimi yapılmasını destekliyoruz. Böylece, nadasa bırakılan tarım alanlarımızı ekonomiye kazandırıp, çiftçimizin de gelir düzeyini artırmaktayız." dedi.

"NADAS ALANLARINA EKİM"

Aspirin, kazık köklü olması nedeniyle toprağın derinlerinden suyunu ve nemini aldığına vurgu yapan Özdemir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Aspir ekilen alana ertesi yıl hububat ekildiğinde sorun yaşanmıyor. Tarım alanlarına her yıl ekim yapılmasının sakıncası yok. Yozgat’ta tarım alanlarını sulama noktasında sıkıntı var, yağışlar da yeterli olmuyor çoğu zaman. O nedenle bu yıldan itibaren anıza ekim yapılarak, ekim giderlerini de azaltmış oluyoruz. Toprak sürülmediği için yakıttan yüzde 70 oranında bir tasarruf sağlıyoruz. Anız ekim yaptığımız zaman toprak nemimiz kalıyor. Üzerinde de anız olduğu için güneş vurduğu zaman anız toprağa şemsiye görevi yapıyor, toprağın nemini burda muhafaza etmiş oluyor. Bizim ilimiz için de bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz."

"DESTEKLEME VERİLİYOR"

Aspire önemli desteklemelerin verildiğini alatan Özdemir, "Mazot, gübre desteğinde dekar başına 14 lira, sözleşmeli çiftçiye 10 lira, kilo başına da 50 kuruş destek veriliyor. Yozgat’ta 2,5 milyon nadas alanımız var. Bu alanlara aspir ektiğimizde 400 trilyon Yozgatımıza para girmiş oluyor. Artı arıcılık açısından aspir çok değerli bir polene ve çok verimli bir nektara sahip. İki dekar başına bir kovan arı, aspirden beslenebilmektedir." şeklide konuştu.

Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Orhan köyünde bu yıl ilk kez aspir ekimi yapan çiftçilerden Necati Özer, 70 dekarda ekim yaptıklarını, daha önce yakarak yok edilen anızla hiç uğraşmadan ekim yaparak, mazottan ciddi ölçüde tasarruf sağladıkları gibi, toprağın özelliğinin de bozulmadığını anlattı. Özer, istedikleri sonucu almaları halinde önümüzdeki yıl daha fazla bir alana aspir ekimi yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
09.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Aspir'den elde edilen, yağın kalitesi, zeytinyağına yakın, aspir
Link: Aspir'den elde edilen yağın kalitesi zeytinyağına yakın




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız