Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri

Yulafta kuraklığa karşı -Arslanbey- from gida_tarim on Vimeo.

 

Yulafta kuraklığa karşı "Arslanbey"

Kahramanmaraş'ta diğer çeşitlere oranla iki kat ürün elde edilen Arslanbey yulaf çeşidi, diğer çeşitlere göre 20 gün erken çıkıyor.


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ), erkenciliği sayesinde kuraklıktan kaçan ve diğer çeşitlere oranla iki kat ürün elde edilen yulaf çeşidi geliştirildi.

Serin iklim tahılları içerisinde yüksek yağ içeriği ve protein oranı bakımından öne çıkan yulaf, son yıllarda sağlıklı yaşam diyetleri arasında yerini aldı.

KSÜ Ziraat Fakültesi'nde geliştirilen ve "Arslanbey" ismi verilen yulaf çeşidi, erkencilik özelliği sayesinde kuraklıktan kaçıyor.

Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, son iki yılda tescilli yulaf çeşidinde artış gözlendiğini söyledi.

Türkiye'de işlenen yulaf çeşidinin birçoğunun ithal edildiğini belirten Dumlupınar, bu nedenle ziraat fakülteleri, araştırma enstitüleri ve özel tohumculuk firmalarının araştırmalarına yöneldiğini ifade etti.

Bu sayede 3 olan çeşit sayısının 9'a yükseldiğini vurgulayan Dumlupınar, bunlardan 7'sine de üretim izni verildiğini söyledi.

Türkiye'de yulafın ekilmemesinin en büyük sebebin bölgeye adapte olmuş yeterli çeşit bulunmamasından kaynaklandığını savunan Dumlupınar, "Yürüttüğümüz çalışma sonucu erkenciliği sayesinde kuraklıktan kaçan bir çeşit geliştirdik. Buna da Maraş mücadelesinde ismi öne çıkan Arslanbey Toğuzatan'ın ismini verdik" dedi.

Elde ettikleri çeşidin, diğer çeşitlere oranla iki kat ürün verdiğini anlatan Dumlupınar, “Kahramanmaraş ve Adana bölgesinde 2013-2014 yılında yağmura bağımlı yürütülen denemeler sonucunda, diğer çeşitler kuraklıktan etkilenip dönüme 100-250 kilogram verirken, Arslanbey 400 kilogram verdi. Bu özelliği sayesinde Arslanbey'in ülkemiz tarım alanlarından yazlık kuşakta veya kışlık bölgelerde yaz ekimlerinde önemli miktarda ekim alanı bulacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Dumlupınar, yaklaşık 20 gün kadar erkenci olan Arslanbey çeşidinin, bu sayede kuraklıktan kaçtığını, bunun yanı sıra ikinci ürün tarım yapılacak yerlerde müsait zaman bıraktığını ifade etti.

Çiftçiler için bu sürenin çok önemli olduğunu vurgulayan Dumlupınar, "Bizim çeşidimizi diğerlerinden ayıran özellik, erkenci olması ve kuraklıktan etkilenmeden verim potansiyelini fazla düşürmemesidir" diye konuştu.

Dumlupınar, Arslanbey çeşidinde yatma ve dane dökme sorunları yaşanmadığını, sulanması halinde ise verimin artığını sözlerine ekledi.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yulafta kuraklığa karşı ,Arslanbey
Link: Yulafta kuraklığa karşı 'Arslanbey'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız