Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Dallı darı bitkisinden biyobenzin üretildi

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi’nde TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında dallı darı bitkisinden biyobenzin üretimi gerçekleştirildi. MKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafız Çeliktaş, TÜBİTAK’ın enerji bitkileri ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında yaptığı çağrı üzerine proje sunduklarını ifade etti.

Biyoyakıt üretiminde hammadde hazırlığı konusunda bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Çeliktaş, “Biyolojik materyalden, fosil olmayan organik maddeden hammaddesi şeker pancarı, mısır, buğday, şeker gibi nişasta veya selüloz özlü tarımsal ürünlerin çürümesiyle alternatif bir yakıt olarak biyobenzin elde ediyoruz. Projemizin üzerine kurulduğu dallı darı, dünyada biyoyakıt üretiminde kullanılan model bir bitkidir” şeklinde konuştu.

Dallı darı bitkisinin Güney Amerika’da yakıt üretiminde çok tercih edilen bir bitki olduğunu vurgulayan Çeliktaş, bu bitkiden elde edilen etanolün belli oranlarda benzinle karıştırılarak araç yakıtı olarak kullanıldığını söyledi ve ekledi: “Laboratuvarlarda tarla koşullarında adaptasyonu sağlanan genotiplerden hasat edilen ürünlerin değişik kimyasal analizlerini yaparak potansiyel yakıt elde ediyoruz. Üzerinde çalıştığımız dallı darı bitkisinden potansiyel verim olarak 1 dekar alanda 1 tondan 380 litre yakıt karışımı sağlıyoruz. Fotosentez yapan bitkiler, güneşten aldıkları fiziksel enerjiyi kimyasal enerji olarak depoluyor. Bu bitkilerin bünyelerindeki biyokütle glikozunu tekrar şeker formatına dönüştürüyoruz.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: biyobenzin, darı, mkü, Nafız Çeliktaş, tekirdağ, tübitak
Link: Dallı darı bitkisinden biyobenzin üretildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız