Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
silajlık mısır 

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROF. DR. TAN: ''MAYIS AYINDA YAPILAN SİLAJLIK MISIR EKİMLERİNDE YÜZDE 90 BAŞARI SAĞLANDI'' 

ERZURUM (A.A) - Erzurum'da, hayvan yeminde önemli yer tutan silajlık mısır ekiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. 
 
     Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliğinin ortak yürüttüğü proje kapsamında, 21 köyde, 37 çiftçinin tarlasına silajlık mısır ekildi. 
     Merkeze bağlı Altunbulak köyünde silajlık mısır ekimi yapılan tarlalarda incelemelerde bulunan proje yürütücüsü AÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 köyde, 37 çiftçinin tarlasında ilk kez silaj mısır ekimi yaptıklarını söyledi. 
     Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen projenin maliyetinin 182 bin 15 lira olduğunu belirten Tan, ''Projenin amacı, bölgemizde silaj ekimini artırmak. Çiftçimizin silajla tanışmasını sağlayarak, hayvancılıkta kullanılan yem bitkisinin giderini aşağı çekmek. Çünkü hayvancılıkta yem bitkilerine harcanan miktar azaldıkça, hayvancılık da o kadar kalkınır'' dedi. 
     Merkez Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçelerine bağlı 21 köyde projeyi hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Tan, eğitim seminerleriyle de çiftçilerin silajlık mısır ekimi konusunda bilgilendirildiğini anlattı. 
     Çiftçilere teknik personel yardımında da bulunduklarının dle getiren Tan, şunları kaydetti: 
     ''Bölgemizde silaj tekniği gelişmemiştir. Silaj tekniğinin gelişmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, üç ayrı makine alındı. Belirlenen köylerde mayıs ayında yapılan silajlık mısır ekimlerinde yüzde 90 başarı sağlandı. 3 ayda hasadı yapılacak. Projede, bölgemize uygun mısır çeşitlerinin tanıtımı, yetiştiriciliği, hasadı, siloların oluşturulması, silajın yapımı ve silajla hayvan besleme konularında gelişmelerin sağlanmasını hedefliyor.'' 
     Proje kapsamında tohum temini ve ekiminin, projeyi yürüten Atatürk Üniversitesi ve ortak kuruluşlar tarafından sağlandığına işaret eden Prof. Dr. Tan, ''Ekimlerin ardından çiftçilere 13 ton ücretsiz gübre temininin yanında, ilaç desteği de sağlandı. Tüm masrafları devlet tarafından karşılanan silajlık mısır ekimi yapılan tarlalarda işçiliği de köylümüz yapıyor'' diye konuştu. 
     İlk kez tarlasına silaj ekimi yapan çiftçilerden Zafer Karadaş, verimin iyi olması halinde gelecek yıllarda da silajlık mısır ekimi yapacağını söyledi. Proje kapsamında, tarlasının 10 dönümüne silaj ekimi yapıldığını belirten Karadaş, ''Hayvancılık yapıyoruz. Hayvancılık yaparken gideri azaltmak için silaj iyi bir bitki olursa, bundan sonraki yıllarda sürekli ekmeye devam ederim'' dedi. 

Ekleme Tarihi
21.06.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: Köylü emeğini veriyor,devlet masraflarını karşılıyor.




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız