Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
TZOB 

TZOB'dan Mısır Uyarısı

TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR: -''MISIR HASADINA HENÜZ TAM OLARAK BAŞLANMADAN, FİYATLARIN DÜŞÜRÜLMESİ AMACIYLA ŞİMDİDEN İTHALAT BASKISI YAPILMAYA BAŞLANDI'' -''HASAT ÖNCESİ İTHALAT, ÜRETİCİYE ZARAR VERİR''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır hasadına henüz tam olarak başlanmadan, fiyatların düşürülmesi amacıyla şimdiden ithalat baskısı yapılmaya ve bu amaçla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını bildirdi.
 
     Bayraktar, yazılı açıklamasında, yem sanayisi başta olmak üzere, biyoyakıt, nişasta bazlı şekerler, bitkisel yağ ve gıda sektörleri gibi birçok alanda kullanılan mısırda, son yıllarda dünya üretiminin tüketimi karşılamakta zorlandığına dikkati çekti. Türkiye'de de mısır üretiminin uzun yıllar yurt içi tüketimi karşılayamadığını, aradaki farkın ithalatla giderildiğini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

     ''Ülkemizde ekim alanları ve verimde sağlanan artışla birlikte üretim miktarı artsa da daha hızlı yükselen tüketim rakamları karşısında halen bir miktar üretim açığı bulunmaktadır. Fakat yine de mısır üretimimiz, yıldan yıla, artan talebi karşılayacak potansiyele sahiptir. Üretimimizin artırılması ve sürekliliğin sağlanması öncelikli olarak üreticilerin elde edeceği gelire bağlıdır. Çünkü üreticilerimiz ürüne karar verirken, alacağı desteklere ve pazarlama döneminde oluşan fiyata bakmaktadır.''
 
     Mısır hasadının bu ay yoğunlaşacağını ifade eden Bayraktar, ancak mısır hasadı tam anlamıyla başlamamışken, sektörde çeşitli kesimlerce şimdiden açıklamalar yapıldığını, fiyatların düşürülmesi amacıyla ithalat baskısı kurulmaya ve bu amaçla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.

     Üretim açığının hasat döneminde gerçekleştirilecek ithalatla kapatılmasının konuşulmasının bile üretici fiyatlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunan Bayraktar, ''Bu tür açıklamaların doğuracağı sonuçlar birkaç açıdan önemlidir. Zira, üretici yeterli geliri elde edememesi durumunda alternatif ürünlere kayışta hızlanma olabilecektir. Üreticiler bu üründen kaçacak olursa, zaten ciddi sıkıntılar içindeki hayvancılığımızda yeni sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Ayrıca, mısır ihtiyacının ithalatla karşılanmasının, GDO'lu tüketimi de beraberinde getireceği gözden kaçırılmamalıdır'' dedi.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan, fiyat ve ithalat baskısı kurmaya çalışan lobilere 'dur' demesini beklediklerini ifade eden Bayraktar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Üreticilerimiz bu sezon da ürettikleri mısırdan emeğini karşılayacak bir gelir beklemektedir. Bu nedenle daha şimdiden mısır ithalatı gündeme getirilerek fiyatları olumsuz etkileyecek söylemlerden mutlaka kaçınmak gerekir.

     Üretim ve tüketim farkının giderilmesinde ithalat zorunluluğuyla karşılaşılması durumunda, ithalata, kesinlikle hasadın sonunda ve rekolte tam olarak belli olduktan sonra karar verilmelidir. Ayrıca, TMO'nun mısır piyasasını yakından izleyerek, piyasada mısır arzının artışına paralel olarak fiyatların gerilemesi durumunda anında müdahalede bulunması büyük önem arz etmektedir.''

Ekleme Tarihi
02.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: TZOB'dan Mısır Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız