Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


TZOB Başkanı Bayraktar: Türkiye mısır ithalatçısı olmamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin mısır ithalatçısı olmaması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar Aydın ziyaretleri kapsamında geldiği Çine'de bir tarlada biçerdöver kullanarak, mısır hasadı yaptı.

Hasatta bahar aylarının mısır üretimi için olumlu geçmesinin mısırda verimin yanı sıra kalitenin de iyi olmasını sağladığını vurgulayan Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

“Mısırda üretim rakamlarının ne olacağı önümüzdeki günlerde yapılacak tahmin sonuçları ile daha net ortaya çıkacaktır. Bu yıl mısır hasadı her yıl olduğu gibi ilk olarak Akdeniz'de başladı. Hasat önümüzdeki günlerde diğer bölgelerimizde de yoğunlaşacak. Üretim miktarı ithalata çok fazla gerek duyulmadığını gösteriyor. Mısırda iyi giden bahar yağışları nedeniyle üretim beklentileri aşabilir. Erken yapılan tahminlere aldanıp, mısırda üretim düşecek mantığıyla ithalata çanak tutulmamalıdır. Özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir.”

Bayraktar, "Mısır üretimi bu sezon yağışlar nedeniyle yüksek gibi görünüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bu sene güçlü bir şekilde alım yapmalı. Mısır üreticimiz tüccarın eline bırakılmamalı." temennilerinde bulundu.

“İTHALAT MISIR ÜRETİMİNE DARBE VURUR”

Mısırla ilgili taleplerinin olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve Bakanımız Mehdi Eker’i ziyaretlerimizde raporlarımızı kendilerine sunacağız. Bu raporda mısırla ilgili bazı taleplerimiz de var. Türkiye'de şunu iyi hesaplamak lazım; ithalat, mısır üretimine büyük darbe vurur. İthalat, fiyatların düşmesine sebep olur. Bunu istemiyoruz. Özellikle hasat döneminde ithalat yapılmasına karşıyız. Bu görüşümüzü hükümetimiz ile özellikle paylaşacağız. Her şeye rağmen mısır üretimini artırarak devam etmeliyiz. Bizim üreticimiz imkan sağlandığında yeterli mısırı üretebilir."

Bayraktar, 2013 yılında 5,9 milyon ton mısır üretildiğini, son 10 yılda ekim alanlarında yüzde 11’lik genişleme, verimde yüzde 50 artış görüldüğünü bildirdi.

"MISIR ÖNEMLİ BİR TARIM ÜRÜNÜ"

TZOB Genel Başkanı, mısırın önemli bir tarım ürünü olduğunu; dünyada başta yem ve biyoetanol sanayi olmak üzere, nişasta ve nişasta bazlı şekerler sanayi, bitkisel yağ sanayi, mısır ekmeği yapımı, taze tüketim, cips ve çerez olarak kullanıldığını belirtti.

Sap ve yapraklarının endüstride, kağıt, karton, dolgu maddesi ve ambalaj olarak değerlendirildiği bilgisini veren Şemsi Bayraktar, şu açıklamalarda bulundu:

“Görüldüğü üzere mısır içinde bulundurduğu zengin besin maddesi nedeniyle insan ve hayvan beslenmesinde büyük değer taşıdığı gibi, iyi bir enerji kaynağı olarak vazgeçilmez bir üründür. Sahip olduğu öneme binaen bugün dünyada da üzerinde durulan bir ürün durumundadır. Dünyada mısır üretiminde önde gelen ülkeler ABD, Çin, Brezilya, Avrupa Birliği (AB), Arjantin ve Ukrayna’dır. ABD, 2012 yılında, dünya mısır üretiminden aldığı yüzde 36 oranındaki pay ile ilk sırada yer almaktadır. ABD toplam mısır üretimi 352 milyon 60 bin tondur. Bu ülkeyi dünya üretiminden yüzde 23 oranında pay alan Çin izlemektedir. Çin mısır üretimi 222 milyon ton, Brezilya 74 milyon ton, AB 65 milyon 642 bin ton, Ukrayna 27 milyon ton, Arjantin 26 milyon ton, üretim gerçekleştirmektedir. Türkiye ise 2012 yılında 5 milyon 500 bin ton üretim ile dünya mısır üretiminden yüzde 0,5 oranında pay almaktadır.

Mısır ülkemizde başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere tüm bölgelerimizde yetiştirilmektedir. Mısır üretiminde birinci sırada olan Akdeniz Bölgesi toplam üretimden yüzde 37 oranında pay almaktadır. Bu bölgeyi yüzde 22 oranında Güneydoğu Anadolu, yüzde 16 oranında pay ile Ege Bölgesi, yüzde 15 oranında aldığı pay ile Marmara Bölgesi izlemektedir.”


Son yıllarda ikinci ürün yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte ekolojik olarak ikinci ürün yetiştiriciliğine uygun olan Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesinde mısır üretiminin de arttığını belirten Bayraktar, “Özellikle GAP projesinin sulanabilir tarım alanlarını arttırması ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi mısır üretiminde büyük bir potansiyele sahip olmuştur” dedi.

Bayraktar, üreticilerin bin bir emek ve gayretle üretimlerini artırmaya çalıştığını, gösterilen bu çabanın karşısında üreticilerin doğal olarak en büyük isteğinin emeklerinin karşılığını alabilmek olduğunu aktardı.
 
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
03.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TZOB, mısır, ithalat, Şemsi Bayraktar
Link: 'Türkiye mısır ithalatçısı olmamalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız