Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

Pamukta rekolte artacak

Ülke pamuğunun yüzde 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da, bu yıl 1 milyon ton üretim hedefleniyor.


Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da, bu yıl rekoltede yüzde 10 artış bekleniyor.

Lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun hasadı sürüyor.

Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığına rağmen işçiler tarafından dalından tek tek toplanıyor.

Türkiye'nin sulanabilir arazisinin yüzde 10'unun bulunduğu Şanlıurfa'da, çiftçiler, daha karlı mahsul olduğu için pamuk üretimini tercih ediyor.

Yıllardır Harran Ovası'nın hemen hemen tamamında yetiştirilen pamuğun üretimi, sulanabilir arazinin yaygınlaşmasına paralel olarak diğer bölgelerde de ekimi artmaya başladı.

Yüzde 10 artış beklentisi

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkanı Mehmet Kaya, ülke açısından stratejik bir ürün olan pamuğun hasadının kısa süre önce başladığını söyledi.

Kentte kaliteli pamuk üretildiğini belirten Kaya, özellikle hava şartlarının hasat döneminde mevsim normallerinde gitmesinin ürün verimi açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Pamuğun girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, üreticinin sanayiciye kaliteli pamuğu ulaştırmasını beklediklerini dile getirdi.

Rekoltedeki artışın çiftçinin yüzünü güldüreceğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Bu yıl rekolte beklentimiz geçen yıllara göre iyi. Yüzde 10 bir artış olabilir. Yaklaşık 1 milyon ton üretimi bekliyoruz. Normalde Türkiye'deki pamuğun yüzde 40'ını karşılıyoruz. Bu yıl ülkedeki pamuk üretiminin yüzde 50'sini karşılayacağımızı tahmin ediyoruz. Her şeyin yolunda gitmesi, sıcaklığın biraz yüksek olması pamuk bitkisinin gelişmesini biraz tetikledi ancak buna rağmen bazı çiftçilerimiz dekarda 700-750 kilogram pamuk alıyor."
 
 
(TARIM TV)
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Pamukta rekolte artacak
Link: Pamukta rekolte artacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız