Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Türkiye'ye sığınan Suriyeliler pamuk tarlalarında çalışıyor

Suriye’deki savaş ortamından kaçarak Reyhanlı’ya gelen Suriyeliler, akşama kadar pamuk toplayarak günlük kazandıkları 25-30 lira ile geçimlerini sağlıyor.
 
Suriye’de savaş nedeniyle evlerini, işlerini bırakan ve daha güvenli olduğunu gördükleri Reyhanlı’ya gelen Suriyeliler, pamuk toplayarak geçimlerini sağlıyor. Suriyeli işçiler en büyük arzularının vatanlarına dönmek.

Sabahın erken saatlerinden kalkan Suriyeliler tarlalarda pamuk topluyor. Erkekler ise genç kızların topladığı pamuğu çuvala dolduruyor. Suriyeli 18 yaşındaki Emine Seyid, “Öncelikle tek temennimiz vatanımıza dönmek. Dış devletler bu katliama neden müdahale etmiyorlar. Biz aslında pamuk toplayıcısı değiliz. Yapılan katliam ve zulümden dolayı Türkiye’ye sığındık. Allahtan ümit ederiz ki, zalim Beşşar yönetimi bir an önce düşerse biz vatanımıza koşarak gideriz. Bir yıldır ailemi görmüyorum. Temennim bir an önce yanlarına gitmek.” dedi.


Fatima el Ahmet ise canlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığındıklarını belirtti. ‘Allah o zalim Beşşar’ı muvaffak etmesin’ diyen Ahmet, mecbur kaldıkları için ırgatlık yaptıklarını kaydetti. Dünya devletlerinin Suriye’deki katliama sesiz kalmasını anlayamadıklarını dile getiren Ahmet, “Türkiye’de vatandaşlar imkanları nispetinde evlerini ve yurtlarını açtılar, temel gıdalarımızın yanında su ve elektriğimiz de karşılıyorlar. Sağ olsunlar. Ben de bir senedir anne babamı ve kardeşlerimi göremiyorum. Hayatlarından endişe ediyorum. Dünya devletleri bu zalime müdahale etmekten aciz mi kaldı. Allah kendisini muvaffak etmesin.” diye konuştu.

Çavuş Teysir Muhammed Reşit ise Türkiye’ye mülteci olarak geldiklerini söyleyerek şöyle dedi: “Atılan bombalar ve kullanılan kimyasal silahlardan, çatışmalardan kaçtık. Ne gecemiz gece ve ne gündüzümüz gündüz. Canımızı zor kurtararak Türkiye’ye yetiştik. Dünya devletlerinin bize baktığı yok. Müdahalede bulunan yok. Şimdi yaptığımız pamuk toplama işi asıl mesleğimiz değil. Mecburiyetten pamuk toplama işini yapıyoruz. Yaşamak, çocuklarımızın ihtiyaçlarını gidermek için bizimle beraber gelen kadın ve çocukları yaşatmak için mecburen bu işi yapıyoruz. Türk halkından ve devletinden bize sahip çıktığı için teşekkür ediyoruz. Bize sahip çıktıkları gibi yer, yurt verdiler, hatta iş sahibi olmayanlarda iş bulmamıza yardımcı oldular. Gıda maddeleri, elektrik, su gibi ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Evlerini açtılar ve kira almıyorlar. Bunun için dar günümüzde bize sahip çıkan tüm Türkiyeli kardeşlerimize ömür boyu minnettar kalacağız.”

Mehmetbeyli köyü Muhtarı Mahmut Atlar, evlerini ve işlerini bırakarak gelen Suriyelilere yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, köylere yerleşenlere iş bulduklarını, yanlarında çalıştırdıklarını aktardı. Günlük ortalama 25-30 TL ödediklerini belirten Atlar, “Amacımız onlara yardımcı olmak. Tamamı köylerini terk edip geldi. Mağdur durumda oldukları için çoğumuz ev kirası ve su, elektrik bedeli almıyoruz. Kendi imkanlarımızla yardımcı olmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
12.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Türkiye, Suriyeliler, pamuk tarlası, pamuk, hasat, Suriyeli işçiler
Link: Türkiye'ye sığınan Suriyeliler pamuk tarlalarında çalışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız