Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Çin’in pamuk stoklaması tekstilcileri endişelendiriyor

Çin, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ana hammaddesi pamukta stoklarını arttırıyor. 2013/14 sezonunda 18,4 milyon tona ulaşması beklenen dünya pamuk stoklarının yüzde 50’den fazlası Çin’in elinde bulunuyor.
 
Dünya genelinde pamuğun bütün yönleriyle tartışıldığı ve kararların oybirliğiyle alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC) 72. Genel Kurul Toplantısı, 29 Eylül-4 Ekim 2013 arasında, Kolombiya’nın Cartagena de Indias şehrinde düzenlendi. "Pamuk Değer Zincirinin Karşılaştığı Zorluklar" ana başlığı altındaki toplantıya, 35 ülkeden 395 resmî ve özel sektör temsilcisi katıldı.

Panelist olarak katılan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, pamuk piyasasındaki gelişmeleri anlattı. 2013/14 üretim sezonunda dünya pamuk stoklarının 18,4 milyon tonla rekor seviyeye ulaşacağının öngörüldüğünü kaydetti. Bu stokların yüzde 50’den fazlasının dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in elinde bulunduğunu, dünya pamuk tüketiminin üretimin altında kalmasının beklendiğini aktardı.
 
Çin’in devlet destekli alımlarının, pamuk fiyatlarında uzun vadede ortalamaların üzerinde artmaya sebep olduğuna dikkat çeken Ünlütürk, şunları kaydetti: “Çin’in uyguladığı bu politika, Çin’deki pamuk fiyatlarının uluslararası pamuk fiyatlarının yüzde 50 üzerinde seyrine neden olmakta. Bu ülkenin kendi stoklarında bulundurduğu pamuğun miktarı, dünya geneli pamuk stoklarının yarısını oluşturmaktadır. Bu politika çerçevesinde suni bir biçimde desteklenen fiyatların, pamuk sektörünün uzun dönemdeki rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyerek piyasalarda büyük ölçüde belirsizliklerin oluşmasına neden olacağını düşünüyoruz. Mevcut pamuk stoklarının ne zaman ve hangi miktarlarda pazara sunulacağının bilinememesi nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl dünya pamuk piyasalarının ana unsurlarını belirlemek mümkün olamayacak.”

PAMUK DİĞER ELYAFLARLA REKABETTE ZORLANIYOR

Pamuğun diğer elyaflarla rekabeti sebebiyle ortaya çıkan sıkıntılara da değinen Birlik Başkanı Ünlütürk, “Bilindiği üzere pamuk çiftçisi, çırçırcısı, tüccarı, tekstil ve hazır giyim üretimiyle moda tasarımı başta olmak üzere tüm sektör çalışanlarına doğrudan veya dolaylı olarak gelir sağlamaktadır. Bu nedenle zincirin hangi halkasında olursak olalım, dünya pamuk ticaretindeki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir, çünkü pamuk üretiminde yaşanan bir sorun, değer zincirinin bütün halkalarını etkilemektedir. Yüzyıllarca pamuk, elyaf pazarının benzersiz hakimi konumundaydı. Hükümetler ve sanayiciler olarak bizlerin, dünya elyaf pazarındaki tartışmasız ancak zorlanmakta olan konumumuzu korumak adına neler yapılabileceğine odaklanmamız gerekmektedir. Pamuğun dünya genelinde yaşadığı önemli pazar kaybını durdurmak için acil önlemler alınması konusunda harekete geçilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Son beş yıllık süreçte pamuğun dünya elyaf pazarındaki payının yüzde 12 oranında düştüğüne dikkat çeken Sabri Ünlütürk, “Değişen pamuk fiyatlarının ortaya çıkardığı ticari risk, ele alınması gereken önemli konu başlıklarından biri konumundadır. Fiyatlardaki istikrarsızlık, pamuk gibi emtiaların ticaretini yapan tacirlerin, uzun vadeli kontratlardan kaçınmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle tüccarlar, fiyatı daha az değişken veya öngörülebilir olan elyafların ticaretine yönelmektedirler. Son üç sezondur pamuk fiyatlarının yüksek seyri, bitmiş ürün fiyatlarına da yansıyarak perakende fiyatların yükselmesine neden olmuştur.” şeklinde konuştu. Ünlütürk, hazır giyimde değişen alışkanlıklar ve tercihlerin de pamuğun dünya piyasalarındaki düşüşünde etkili olduğunu dile getirdi.
 
 
 
(CİHAN) 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Çin’in pamuk stoklaması, tekstilcileri endişelendiriyor, pamuk, stok, Çin, tekstil
Link: Çin’in pamuk stoklaması tekstilcileri endişelendiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız