Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

GDO Hayvandan sonra sıra insanda
 

ANKARA - Biyogüvenlik Kurulu’nun gündeminde ilk kez genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) çeşitlerinin Türkiye ’de gıda amaçlı olarak kullanımı var. Bu konuyla ilgili 29 başvuruyu gündemine alan kurul, 21 çeşit mısır ve 3 çeşit soya için hazırlanan risk değerlendirme komitesi ve sosyo-ekonomik raporları kamuoyu tartışmasına açtı.

3 çeşit soya için olur raporu verildi
 
Tartışmaya açılan bilimsel kurul raporlarında, 3 çeşit soyanın gıda olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı ise, raporların biyogüvenlik kurulunun vereceği kararlarda unsurlardan sadece biri olacağını belirterek “Biz kurul olarak karar vereceğiz. Kamuoyu tepkilerini de dikkate alacağız” diye konuştu.
 
2012 yılı itibariyle GDO çeşitlerinin gıda amaçlı olarak kullanımına yönelik başvuruları değerlendireceğini açıklayan kurul, bu konuda son noktaya yaklaşıyor. Gıda amaçlı başvuruları değrelendiren kurul, 21 çeşit mısır ve 3 çeşit soya için hazırlanan risk değerlendirme komitesi ve sosyo-ekonomik değerlendirme raporları kamuoyu görüşüne açtı.
 
Kamuoyu görüşleri 22 Ağustos’a kadar alınacak. Açıklanan raporlarda ithalat izni istenen GDO’lu tüm mısır çeşitler için hem bilimsel hem de sosyo-ekonomik olarak olumsuz görüş bildirildiği dikkat çekiyor. Buna karşın, GDO’lu 3 soya çeşidiyle ilgili olarak teknik komite raporlarında “Getirilebilir” görüşü veriliyor.
 
Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı ise raporların nihai sonuç olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Bilim insanlarının özgür görüşlerini raporlaştırdığını belirten Yardımcı “Bunu özellikle de istiyoruz. Ama biz Biyogüvenlik Kurulu olarak bilimsel komitenin yanı sıra, kamuoyu görüşlerini de dikkate alarak karar veririz. Alacağımız kararın birebir bilimsel komite görüşüyle aynı olması gibi bir zorunluluk yok. Kamuoyundan, sivil toplumdan, üniversitelerden görüşler gelecek” diye konuştu. Başvurusu yapılan tüm GDO çeşitlerinin Avrupa’da kullanıldığını vurgulayan Yardımcı, “Ama tekrarlamak lazım. Bu kurul niye var, gelen tüm görüşleri değerlendirmek için. Kamuoyu görüşünü, tepkisini dikkate alacağız. Öyle karar vereceğiz” dedi. Yardımcı, biyogüvenlik kurulunun daha önce bilimsel kurul raporundan farklı karar alıp almadığı sorusuna ise “Bu sefer durum farklı. Ama tabii ki kurul toplantısından önce kurul kararıyla ilgili birşey söylemek sağlıklı olmaz” yanıtını verdi.

GDO’luyu asla almam ’ 
 
Soya, bisküviden pudinge ve sosise ambalajlı pek çok üründe kaktı maddesi olarak kullanılıyor. Greenpeace Akdeniz ’in Türkiye ’de 42 ilde 4 bin 860 kişi ile yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 83’ü GDO’lu olduğunu bildikleri ürünü asla almayacaklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 79’u GDO’lu ürün kullanan markaya güveninin azalacağını belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.08.2012
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Etiketler: GDO, Hayvandan sonra sıra insanda
Link: GDO, Hayvandan sonra sıra insanda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız