Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Yerini Soya alacak!

Bir anda zamlanan fasülye'nin fiyatı el yakıyor vatandaş ise kuru fasülye yemeği yemekten mahrum kalıyor.

Fakir, zengin her kesimden ailelerin sofralarının olmazsa olmazı kuru fasulyenin fiyatı, 8 ila 14 Lira arası değişiyor.
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, her yiyeceğin bir alternatifi olduğunu belirterek, kuru fasulye, patates ve pirinç fiyatlarındaki artışa bağlı olarak bu gıdaların yerine alternatif olarak hangi gıdalarla beslenebileceğimizi anlattı. Fadıloğlu, kilosu 3,5 – 4 liradan başlayan fiyatlarla satılan, protein oranı yüksek soya fasulyesi ve nohutla beslenilebileceğini söyledi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl 195 bin ton kuru fasulye üretildi. Buna karşın Türkiye’nin tüketimi ise 250 bin ton civarında olunca, aradaki fark ithalatla karşılandı. Güney Amerika’daki kuraklık, Çin’de aşırı yağışlar ve ülkemizde de çiftçilerin az yetiştirmesi, ithal üründeki yüzde 20’lik vergi nedeniyle, kuru fasulye fiyatı 12 lirayı buldu. Sofraların vazgeçilmezi olan kuru fasulyenin, bu yıl da olası kuraklık ve arzın az olması nedeniyle fiyatının daha da yükselmesi 16-17 liraya ulaşması bekleniyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, vejetaryen veya et alacak gücü olmayan insanların temel protein kaynağı olan kuru fasulyenin birçok alternatifi bulunduğu belirterek önerilerde bulundu.
 
SOYA, NOHUT, BÖRÜLCE DAHA UCUZ
 
Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Nohut, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, börülce, barbunya, şu anda fiyatı nedeniyle kuru fasulye yerine alternatif olarak rahatlıkla tüketilebilir. Protein, kalsiyum ve karbonhidrat yönünden zengin, ete yakın yapıda olan kuru baklagiller özellikle vejetaryenler için önemli besin maddeleri. Ülkemizde az tanınan soya fasulyesi, baklagiller içinde yağ yüzdesi, protein içeriği ve besin değeri en yüksek olanı” dedi.
 
TAVUK VE BALIK ETİ, YUMURTA PROTEİN İHTİYACINIZI KARŞILAR
 
Kuru fasulyeden aldığımız proteinin daha fazlasını yumurta, tavuk ve balık ürünlerinden alabileceğimizi belirten Fadıloğlu, “Tavuk ve balık fiyatları kuru fasulyeden daha ucuz. Et yemeyenler, yumurta yiyebilir. Bir adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir” diye konuştu.
 
BÜTÇE DOSTU YEMEKLER
 
Bütçeye katkıda bulunmak, tasarruf etmek adına hangi yemekleri yapabileceğimizi de anlatan Fadıloğlu, “Bütçe dostu olan mercimekli köfte, nohut, bezelye, bulgur pilavı, mercimek çorbası, buğday çorbası, tarhana, ezogelin çorbası, yoğurtlu pirinç çorbası, mercimekli bulgur pilavı, yoğurtlu makarna gibi gıdaları ya da tavuk, balık gibi et ürünlerini tercih edebilirsiniz. Balık alırken fiyatı yüksek olan balıklar yerine besleyici değeri, yağ oranı yüksek ve fiyatı uygun olan hamsi, sardalye gibi balıkları seçebilirsiniz. Yumurtadan yapılan menemen, çılbır gibi yemekler de besleyici değeri yüksek, sağlıklı gıdalardır. Fiyatındaki artıştan dolayı hem kuru fasulye hem de fazla et tüketmeyenlerden biriyseniz sebzelerden karnabahar, mantar ve ıspanağı alternatif olarak tüketebilirsiniz dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: artış, fiyat, kuru fasulye, soya fasülyesi, zam
Link: Yerini Soya alacak!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız