Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

Arıtma çamurundan organik ayçiçeği üretildi 2 kat ürün alındı
 
 
 İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde kurutulan ve çürütülen arıtma çamurları ‘organik gübre’ olarak kullanıldı. Normal toprakta büyüyen ayçiçekleri ile kıyaslandığında, arıtma çamuru ile gübrelenmiş toprakta yetişenler, diğerlerine göre iki kat daha fazla boy verdi.


Organik ayçiçeği



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve Türkiye’nin en büyük çevre yatırımları arasında yer alan 'Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'ndeki arıtma çamurunun bereketi görenleri şaşırttı. Tesisten çıkan çamurları, çevre dostu ve ekonomik olması nedeniyle ısı üretiminde ek yakıt olarak kullanmak isteyen çimento ve kireç fabrikalarından olumlu görüşler alan İZSU Genel Müdürlüğü, çamurun tarımda ve yeşil alanlarda da değerlendirilebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

ORGANİK ÇAMUR

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, arıtma çamurunun tarımda kullanılabilirliğini test etmek için Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma sahası içinde 480 metrekarelik deney alanı oluşturdu. Alanı ikiye bölen ziraat mühendisleri, 240 metrekarelik normal toprağa 1.5 kilogram ayçiçeği tohumu ekti. Diğer 240 metrekarelik alana da aynı miktarda ayçiçeği ekilerek Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde kurutulan ve çürütülen arıtma çamurunu gübre olarak kullandı. Bir ay boyunca sulanan alanda ayçiçekleri boy vermeye başladı. İki ayın sonunda arıtma çamurunun kullanıldığı toprakta büyüyen ayçiçeklerinin boyu ortalama 1 metre 55 santimetreye ulaşırken, normal toprakta yetişen ayçiçeklerinin boyu ortalama 70 santimde kaldı. Arıtma çamurunda yetişen ayçiçekleri daha canlı bir görümüne sahip oldu.

Çalışmanın, içinde ağır metal bulunmayan, organik içerikli arıtma çamurlarının sanayide ek yakıt olarak kullanımının yanı sıra toprak iyileştirici ve gübre olarak kullanılabileceğini de gösterdiğini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri şu bilgileri verdi: “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nden çıkan çamurun ısı üretiminde kullanılması ile ilgili çimento ve kireç fabrikalarıyla ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor ve önümüzdeki günlerde sonuç alacağız. Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile önümüzdeki günlerde tesisimizden çıkan çamurun tarım ve kentsel yeşil alanlarda kullanımına ilişkin bilimsel çalışmalara başlıyoruz.”

61.5 milyon liralık yatırımla 8 ay önce hizmete giren tesiste, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamur 4 kat azaltılarak 200 tona düşürülüyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
08.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Organik ayçiçeği
Link: Arıtma çamurundan organik ayçiçeği üretildi 2 kat ürün alındı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız