Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
Trakya çiftçisi kanola bitkisini sevdi 

TRAKYA ÇİFTÇİSİ KANOLA BİTKİSİNİ SEVDİ ?ÖNDER ÇİFTÇİ VE DANIŞMANLIK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÇIKRIKÇILI: -''KANOLA, TRAKYA'NIN İKLİMİNE UYGUN YAPISIYLA ARTIK EKİMİ HER GEÇEN YIL YAYGINLAŞAN YAĞLIK BİR BİTKİDİR'' -''KANOLA BİTKİSİ BU YIL TRAKYA GENELİNDE ÇİFTÇİLER ARASINDA SÖZLEŞMELİ EKİM OLARAK 80 BİN DEKARA ULAŞTI'' 
TEKİRDAĞ (A.A) - Kanola bitkisinin Trakya'nın iklimine uygun yapısıyla artık ekimi her geçen yıl yaygınlaşan yağlık bir bitki olduğu bildirildi.
     Hayrabolu Önder Danışmanlık Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanola bitkisinin Trakya'daki geçmişinin çok yeni olduğunu, dernek olarak yaptıkları çalışmalarla bitkinin tanıtımını üreticiler arasında gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Çıkrıkçılı, ''Kanola Trakya'nın iklimine uygun yapısıyla artık ekimi her geçen yıl yaygınlaşan yağlık bir bitkidir. Derneğimizin yapmış olduğu tanıtım çalışmaları sonucunda son yıllarda ekimi yaygınlaşan kanola bitkisi bu yıl Trakya genelinde çiftçiler arasında sözleşmeli ekim olarak 80 bin dekara ulaşmıştı. Sözleşmeli olarak ekilen kanolanın pazarlaması derneğimiz tarafından yapılmaktadır'' dedi.
     Hayrabolu bölgesinde ekim miktarının 10 bin dekara çıktığını ifade eden Çıkrıkçılı, kanola bitkisi üretimi yapan çiftçilerin sözleşme dışında da kanola ekimi gerçekleştirdiğini söyledi.
     Kanola bitkisinin ilk defa Kanada'da ıslah edildiğini belirten Çıkrıkçılı, tohumun yurt dışından ithalatının yapılabildiği gibi yurt içindeki üretici firmalardan da temin edilebildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''Derneğimizin önderliğinde tanıtımı yapılan ve üretimi teşvik edilen kanola bitkisi artık ayçiçeğine alternatif olarak münavebeli ekilen bir bitki haline gelmiştir. Kanola, Türkiye'de bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almıştır. Ülkemizde rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinmektedir. Kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola, danesinde bulunan yüzde 38-50 yağ ve yüzde 16-24 protein ile önemli ve aynı zamanda omega-3 ve omega-6 yönünden zengin bir bitkidir. 0 erusic asitli bu yağı tüm yemeklerinizde ve salatalarda sağlık ve güvenle kullanabilirsiniz.''
     Çıkrıkçılı, bu yıl düzenli ve sürekli olarak bölgenin yağış almasının kanolanın ekimi, çıkışı ve gelişimi için uygun ortam oluşturduğunu belirterek, kontrollerin, ilaçlama ve gübreleme programlarının dernek bünyesindeki mühendisler tarafından yapıldığını ifade etti.
     Çıkrıkçılı, hava şartlarının uygun devam etmesi halinde kanolanın bu yıl çiftçinin yüzünü güldüreceğini söyledi.
    
     -KANOLA VE ARICILIK-
    
     Çıkrıkçılı, bölgede kanola bitkisinin ekiminin artışıyla birlikte ilkbahar döneminde yurdun dört bir yanından gezginci arıcıların Trakya bölgesine akın ettiğine de vurgu yaptı.
     Kanola'nın ilkbaharda bol çiçeklenen bir bitki olduğunu ifade eden Çıkrıkçılı, ''Bu nedenle gezginci arıcılar için çok cazip bir ortam oluşturmaktadır. Yöremize şimdilerde gelen arıcılarımız arı kovanlarını kanola tarlalarının etrafında konuşlandırmaya başladı'' dedi. 

Ekleme Tarihi
28.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Trakya çiftçisi kanola bitkisini sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız