Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
oana corat kanola 

Üreticilere buğday yerine kanola önerisi

ADANA (CİHAN)- Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, önemli bir yağ bitkisi olan kanola hasadının tamamlandığını, ürünün kilosunun 1 lira 10 kuruştan alıcı bulduğunu belirterek söyledi.


    Üreticilere bu ürünün ekimini önerdiklerini belirten Çorat, "Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetişebilen kanola yüzde 40-45 yağ oranı ile önemli ve sağlıklı bir yağ bitkisidir. Bu nedenle ekiminin yaygınlaşması ülkemizin bitkisel yağ açığının giderilmesine de önemli katkı sunacak.” dedi.

Çorat, yörede hasadı tamamlanan kanolanın kilosunun 1 lira 10 kuruştan alıcı bulduğunu bildirdi.
Kanolanın üreticiye ekonomik getirisini buğday ile karşılaştırma yaparak açıklayan Çorat, “Buğdaydan sonra ikici ürün ekimi iki hafta gibi bir süre gecikiyor. Oysa önce kanola ardından yine yağ bitkisi olan soya ekimi iyi bir münavebedir. Yani, iki hafta gibi bir sürede buğday hasat edilinceye kadar soya çoktan ekilmiş oluyor.” diye konuştu.

Kanoladan sonra soya ekmekle hem toprağın boş bırakılmadığını hem de ekstra verim elde edildiğini anlatan Çorat, şunları kaydetti: “Soyada her bir günlük erken ekim dönüm başına artı 10 kilo ekstra verim demektir. Yani 10 gün öncesinden ekildiğini hesap edersek bu aşağı yukarı 100 kilo yapıyor. Buğdayın ardından ekilecek ikinci ürün soyanın verimi takriben 250–300 kilo iken, kanolanın arkasına ektiğimiz soyadan dönüme 400 kilogramın üzerinde verim alabiliyoruz.’’

BUĞDAYIN CAZİBESİ KALMADI

Oana Çorat, Çukurova’da artık buğday ekiminin çok büyük bir cazibesi kalamadığını savunarak, şöyle devam etti: "Kanolanın masrafı aşağı yukarı buğdayla aynı diyebiliriz. Ancak, parasal getirisi buğdaydan daha fazla. Bir dönüm buğday tarlasından bu yılki ortalama verim 500 kilo oldu. Buğdayın kilosu ise 65 kuruştan satılıyor. Bir dönüm kanola ise dönüme minimum 300 kilo veriyor. Onun fiyatı da aşağı yukarı 1 lira 10 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında. Ama burada çok önemli bir husus var; kanolanın destekleme primi kiloda 40 Kuruş. Buğdayın primi ise 5 kuruş. Bu nedenle çiftçilere buğday yerine kanolayı öneriyoruz. Fiyat avantajının yanı sıra, buğday saçak köklü bir bitki, kanola ise dik köklüdür. Dolayısıyla tarlaya bir münavebe getiriyor. Çünkü bizim buradaki çiftçimiz zaten hep mısır ekip duruyor, o da saçak köklüdür.’’ Oana Çorat, Bioyakıt Kanunu ile de kanolanın öneminin daha iyi anlaşılacağını belirterek, ‘’Kanola biodizele en uygun bitki. Bu nedenle kanola ekmek hem üreticinin hem de ülke ekonomisinin lehine olacak’’ dedi.
Üretiiyi kanola ekimini teşvikte sanayicilere de görev düştüğünü vurgulayan Oana Çorat, "Sanayicilerimiz aynı fiyata dışardan kanola ithal etmek yerine üreticinin ürününü sözleşmeli ekimle satın alırsa hem ülke ekonomisi kazanır hem de sanayici daha kaliteli kanola satın almış olur. Hatta, sanayicilerimiz üreticiye istediği tür kanolanın tohumunu da verebilir.” dedi.
Çorat, kanolanın sağlıklı beslenme için de önemli bir bitki olduğunun uzmanlar tarafından vurgulandığını sözlerine ekledi.
CİHAN

Ekleme Tarihi
03.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Üreticilere buğday yerine kanola önerisi,Oana Çorat
Link: Üreticilere buğday yerine kanola önerisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız