Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Temmuz 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri

 
 
GAP'ta Ekim Çeşidi değişiyor
 
GAP çiftçisi yerfıstığıyla tanıştı
 
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Aşağıkaracaören köyünde 2 bin 500 dönümde bu yıl deneme amaçlı ekimi yapılan yer fıstığında başarılı sonuç elde edildi.15 gün sonra biçimi yapılacak fıstıkta yüksek rekolte bekleniyor.
 
Yerfıstığı yetiştiricisinde uzman olan Eyüp Ateş, amaçlarının bu ürünü GAP bölgesinde yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. 2.500 dönüme ekimi yaptığımız yerfıstığında başarılı olduk diyen Ateş," Bir sonraki hedefimiz toplan ekim alanını 5 bin dönüme çıkarmaktır. Buraya fıstık işleme fabrikası kurarak fıstığımızı da kendimiz işleyeceğiz. Yer fıstığın iklim istekleri bölgede yetişen kırmızı mercimek ile aynıdır. Bizde meteorolojik ve tarımsal verileri takip ettik. Bu coğrafyanın yerfıstığı yetiştirmeye elverişli olduğunu tespit ederek yerfıstığı yetiştirmeye karar verdik. Şu anda Türkiye'nin en iyi yerfıstığını yetiştirmişiz bulunuyoruz.
 
Yerfıstığın üst kapsamı da hayvan yemi olarak kullanacağımız için hayvancılığın gelişimine de katkı sağlamış olacağız. Dedi.
Son yıllardaki rekolteye baktığımızda yer fıstığının merkezi olarak kabul edilen Osmaniye'de dönümden ortalama 250-300 kğ ürün elde edilirken bizim hedefimiz ortalama 550-650 kg'dır diyen arazi sahibi Salih Yabansu," Fıstığımızı işlemek için fıstık işleme makinesi almışız. Bundan sonra hedefimiz fıstığımızı burada işlemektir. Dedi.
 
 
 
 Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, "Baklagillerden olan yerfıstığı, meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir. Yerfıstığı yağı yemeklik olarak katı ve sıvı halde kullanıldığı gibi ballık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun yapımında da kullanılır. Daneleri ezilmek suretiyle fıstık ezmesi yapılır. Yerfıstığının hayvan beslenmesinde de önemi büyüktür. Baklagil bitkilerinden olan yerfıstığı toprağı azotça zenginleştirir ve kendisinden önceki bitkiye verilen gübreden iyi bir şekilde faydalanır. İyi bir münavebe bitkisi olup, sonraki bitkilere otsuz, kabartılmış ve havalanmış bir toprak bırakır. Yerfıstığı tropik ve ılıman iklim bölgelerinin sıcak kuşaklarında yetiştirilip ısı ve güneş isteği fazladır." dedi.
 
Mehmet Tekçe 
 
 

Ekleme Tarihi
11.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: GAP'ta Ekim Çeşidi değişiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız