Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
11 dayanıklı nohut çeşidi geliştirildi 

11 dayanıklı nohut çeşidi geliştirildi

Verimi artırma çalışmaları kapsamında 11 dayanıklı nohut çeşidi geliştirildi.
 
ANKARA- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baklagilde verimi artırmak için çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında bugüne kadar 11 dayanıklı nohut çeşidi geliştirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, nohut üretim alanlarında son yıllarda görülen antraknoz hastalığına karşı Bakanlık, yeni çeşitler geliştirdi. "Gökçe, Çağatay, İnci, Işık-05, Yaşa-05, Hisar, Azkan, Aksu, Hasanbey, Seçkin, Çakır" isimli dayanıklı çeşitlerin ekiminin yaygınlaştırılarak nohut üretiminde verimin artırılması hedefleniyor.

Açıklamaya göre, halk arasında "bulut çaldı", "yel vurdu", "ülker vurdu" şeklinde ifade edilen hastalık, ilkbahar ve yaz başlarında özellikle bol yağış alanlarda görülüyor. Nispi nemi yüksek, hava sıcaklığı 20 derece civarında seyreden yıl ve bölgelerde nohut tarlalarında zararlara ve ürün kayıplarına neden olabiliyor.

Öte yandan, yeni tohum çeşitleri hakkında çiftçileri bilgilendirmek üzere de gezici çalışma grubu kuruldu. Samsun-Amasya-Erzincan-Erzurum-Artvin güzergahında çalışmalarını yürüten grup, yeni çeşitlerin tanıtımını için çiftçilerle bir araya geliyor. Arazi çalışmalarına da katılan grup, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek gelecekteki çeşit geliştirme çalışmalarına yön verecek.

Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan kuru fasulyede virüs hastalıklarına karşı da çalışma yürüten Bakanlık, gezici çalışma grubu kapsamında "Kuru Fasulye Tarımının Potansiyeli ve Tohumculuk Mekanizması" konulu panel düzenledi.

Kuru fasulye ıslahı konusunda geçmişten günümüze kadar yürütülen ıslah çalışmaların masaya yatırıldığı panelde, kuru fasulye tarımının potansiyeli, yetiştiriciliği, sorunları üretim alanları ve tohumculuk mekanizması hakkındaki çalışmalar değerlendirildi. Yine bu kapsamda dayanıklı çeşit ve hatlar hakkında bilgiler aktarılarak Kelkit Vadisi'nde üretilen kuru fasulyelerin sorunları yerinde tespit edilerek özel sektör ile işbirliği imkanları sunulacak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: 11 dayanıklı nohut çeşidi geliştirildi, gıda, tarım, nohut, haber, haberler,
Link: 11 dayanıklı nohut çeşidi geliştirildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız