Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 

Yeğeninin adını verdiği nohut, ihraç ürünü oldu

Dr. Hüseyin Özçelik, 2001 yılında bir nohut türünü tescil ettirdi. Yeğeni Çağatay'ın da ismini verdi. Çağatay isimli nohut türü ihraç edilmeye başlandı. Çağatay'ın ismi Ukrayna, Yunanistan, Romanya'ya yayıldıkça evde 'huzursuzluk' da başladı. Zira, Dr. Özçelik'in kızı Gamze, 'nohut Çağatay'ı kıskanmaya başlamıştı!


Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelik'in 2001 yılında tescil ettirip yeğeni Çağatay'ın ismini verdiği nohut türü, Ukrayna, Yunanistan, Romanya gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Özçelik, nohut bitkisinin, çiçeklenme döneminde yoğun yağıştan dolayı yapraklarında başlayan ve daha sonra tamamen bitkiyi öldüren “antraknoz” hastalığına yakalanabildiğini söyledi.

Antraknoz hastalığına dayanıklı nohut tohumu üretmek için çalışmalara başladığını belirten Özçelik, “2001 yılında hastalığa dayanıklı materyali geliştirdik. Türkiye'de sadece bir çeşit sarı renkte nohut vardı, beyaza en yakın açık renkte nohut türü üretimi yaptık. Geliştirdiğimiz nohut çeşidinin hastalığa karşı gücü var. Bu nohut türünü ürettikten sonra 2001 yılında tescil ettirdim. Nohut türüne de yeğenim Çağatay'ın adını verdim” dedi.

Geliştirdiği nohut çeşidinin “akıllı tür” olduğunu anlatan Özçelik, şöyle konuştu:
 
“Akıllı nohut, farklı iklim koşularına çok çabuk adapte olabiliyor. Nemli bölgelerde fazla dal ve çiçek vererek kendini geliştiriyor, kurak alanlar için de kuraklığa dayanıklı geni var. Tane iriliğini 44 grama kadar çıkartıyor. Türkiye'de en iyi nohut çeşitlerinden biri. Bir başka özelliği de 9 milimetre elek değeri bulunması. Piyasada 7 milimetre elekli nohut 1,5 lira, 8 milimetre elek değerli nohut 1,8 liradan satılıyor. Çağatay nohudu ise 9 milimetre elek değeriyle 2,4 liradan satışa sunuluyor, çiftçiye kazandırıyor.”

Yaklaşık 40 ton ihraç edildi

Ukrayna, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelere 2 yılda yaklaşık 40 ton Çağatay nohudu ihraç edildiğini bildiren Özçelik, şunları kaydetti:
 
“Rusya ve Azerbaycan'dan da talep var. Özellikle Karadeniz havzasındaki ülkeler Çağatay nohudunun tohumluğunu istiyor. Zaten Avrupa ülkelerinde çok az nohut üretimi yapılıyor. Bunu, gelişmekte olan ülkeler üretiyor ve en çok tüketicisi Hindistan ile Pakistan'da. Avrupa'da üretimi yapılmasa bile iri taneli Çağatay nohudu piyasada yer buluyor. Ayrıca Arap ülkeleri 'humus' yemeğinde bu nohut çeşidini kullanıyor. Yani Çağatay, Türkiye'de ve çevre ülkelerimizde isim yaptı. Tohumları burada üretip bazı firmalar aracılığıyla ihraç ediyoruz.”

Dr. Özçelik, nohuda 9 yaşındayken ismini verdiği yeğeni Çağatay'ın İspanya'da eğitimini sürdürdüğünü belirterek, “Çağatay'ın isminin çevre ülkelere yayılmasını kızım Gamze çok kıskanıyor” ifadesini kullandı.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.03.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yeğeninin adını verdiği nohut, ihraç ürünü oldu
Link: Yeğeninin adını verdiği nohut, ihraç ürünü oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız