Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri

Akhisar'da tütün öldü zeytin sen çok yaşa!
 
Ahmet Yazıcıoğlu


Muhabirlik yıllarımdan hatırlarım, Akhisar, "Tütün Başkenti" ve "Tütün Deposu"ydu. Tütünle yatıp kalkılır, uçsuz bucaksız ovalarında, kırlarında tütün dikilirdi.
 
Yıllar önce devasa bir sigara fabrikası inşa edilmiş, ama açılamadan çürümeye terk edilmişti.
Akhisar son yıllarda "Tütün Başkenti"nden, "Zeytin Başkenti"ne geçti. O uçsuz bucaksız ovalar, dağlar tepeler zeytin ağaçlarıyla doldu. Sofralık zeytinde rakipsiz Türkiye şampiyonu Akhisar'da bugün 12 milyon zeytin ağacı, 35 zeytinyağı fabrikası, 245 sofralık zeytin işletmesi var. Dile kolay 62 ülkeye de yeşil ve siyah zeytin ile zeytinyağı ihraç ediliyor.
Üçüncüsü yapılan Akhisar Zeytin Hasat Şenlikleri, Dereköy'de bereket duası ile başladı. Hemen ardından Türkiye'de ilk kez Akhisar'da kullanılmaya başlanan şemsiyeli zeytin hasat makinesi ile hasadın yapıldığı çeşitli makinelerin gösterileri vardı. Makineleşme çok değil birkaç yıl içinde zeytin toplayan insanların aç kalmalarına neden olacak. Bu yıl günlüğü 25-30 liradan zeytin toplayan 10 binlerce kişi bakalım ne yapacak?
Ballıca köyünde 40 bin, tekrar ediyorum kırk bin zeytin ağacı olan Mehmet Pınar, vibrasyonla silktiği zeytinleri, yere hiç değmeden şemsiyelerinde toplayan 83 bin euro değerindeki o makineden almış.

ZEYTİN TANESİ
 
Akhisar sofralık zeytinde rakipsiz. Sofralık zeytinlerin yüzde 70'i yeşil, yüzde 30'u ise siyah zeytin olarak işleniyor. Yurdumuzda sofralık zeytinin yüzde 40'ını da tek başına Akhisar üretiyor ve işliyor.
Zeytinyağı üreticilerine, "Bu yıl zeytinyağının kilosu kaç lira olur?" diye soruyorum.
- Altı liradan satabilirsek ne mutlu. Beş liraya düşerse yandık.
"Bu parayla marketlerden yarım litre bile zeytinyağı alınamıyor" diyecek oluyorum.
- Dünyanın en pahalı zeytinyağı şu an Türkiye'deki marketlerde satılıyor. Pahalı ve iyi zeytinyağını yalnızca zenginler yiyebiliyor!
Milyonlarca zeytin ağacının gölgesinde yükselen Akhisar'da Keskinoğlu, Köfteci Ramiz gibi firmalar, şenliğe katılan misafirlerin ağırlanmalarında yemek desteği vermişler. Ama dikkatimi en çok Akhisar Kahveciler Derneği'nin ikram ettiği organik nar suyu ve dağ kekiği ile Akhisar'ın ünlü As kuru kahvecisinin nefis Türk Kahvesi çekiyor.

SU KEMERİ!
 
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci ile Meclis Başkanı Fettah Gürmen'in yorulmalarına değdi. Çünkü, 3. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği ülke çapında iyi ses getirdi. Zeytin Paneli'ne değinmeden de geçemeyeceğim. Konuşmacılardan Prof. Dr. Yahya Laleli, zeytini Akdeniz diyetinin ana kaynağı ve yerleşik düzenin sembolü olarak ilan etti.
Gazetecilere otobüsle Akhisar'ı da gezdirdiler. Rehberimizin, "Tarihi su kemerlerinin üstüne vergi dairesi inşa edilmiş!" sözüne güleyim mi, ağlayım mı bilemedim.
Akhisar ve köylerinde 860 bin dekar arazide zeytin, bağ ve meyve ağaçlarından başka mısır, sebze, pamuk ve sembolik olarak da yerli tütün ziraatı yapılıyor.
Bir zamanlar en az 10 bin ailenin geçimini sağladığı tütünün rekoltesi geçen yıl yalnızca 8 bin 155 tonda kalmış. Gazetecilere Cumartesi akşamı nerede yemek verdiler dersiniz? Tütün Oteli'nde. Tütün çoktan ölmüş, adı otelde kalmış!
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız